Hlavní obsah

Zatýkání za fotografie mrtvého fotbalisty Saly. Policie neví, kdo ji pořídil

Britští policisté zvažují obvinění pro ty, kdo zveřejnili fotografii mrtvého Emiliana Saly.Video: Šimon Trantina, AP

 

Reklama

Britská policie zatkla muže a ženu za publikaci fotografie mrtvého fotbalisty Emiliana Saly na Twitteru. Oba byli propuštěni, jejich vyšetřování ale pokračuje.

Článek

Dvaašedesátiletého muže a osmačtyřicetiletou ženu z hrabství Wiltshire policie zatkla 18. února, v prohlášení o tom ale informovala až v pondělí.

Fotografie, která byla po zveřejnění rychle ze sociálních sítí stažena, vyvolala vlnu spekulací o tom, zda ji nepořídil někdo ze zaměstnanců pohřební služby v márnici. Sala na ní totiž leží v rakvi.

„Neexistují žádné důkazy, které by naznačovaly vloupání do márnice nebo že by někdo ze zaměstnanců její či pohřební služby spáchal nějaký přečin,“ sdělila wiltshirská policie.

Podle vyšetřovatelů bylo se Salovým tělem z důvodu šetření jeho tragické smrti naposledy manipulováno 7. února, přičemž fotografie se na Twitteru objevila o šest dní později.

„Myslím na Emilianovu rodinu a bolest, kterou si musela projít za poslední tři měsíce. Neměli být nuceni projít si dalším utrpením z vědomí, že takové hrozivé obrázky kolují po internetu,“ dodala vedoucí vyšetřování Gemma Vintonová. Apelovala také na veřejnost, aby v případě znovuobjevení se fotografie v žádném případě nikdo nepomáhal jejímu šíření.

Oba zatčení jsou na svobodě, žena byla propuštěna podmínečně, muže policisté stále vyšetřují. Zatím nepadl konečný verdikt o tom, zda bude někdo z dvojice obviněn, či nikoliv.

Argentinský fotbalista Emiliano Sala zemřel ve věku osmadvaceti let 21. ledna poté, co se letadlo, které ho přepravovalo z Nantes do Cardiffu dle trasy jeho přestupu, zřítilo do moře v Lamanšském průlivu poblíž ostrova Alderney.

Naděje, že z nehody vyvázne, přetrvávala několik dní, protože se nedařilo najít vrak letadla ani žádné stopy. Fanoušci a přátelé Saly dokonce vybrali 300 tisíc eur na pokračování v pátrání poté, co francouzské úřady pokusy o záchranu vzdaly.

Pouhé tři měsíce po smrti Emiliana Saly zemřel v pátek i jeho otec Horacio Sala. Černé období zažívá také český fotbal, poté co v pondělí tragicky po nehodě mikrobusu v Turecku zemřel reprezentační útočník Josef Šural.

Reklama

Související témata:

Doporučované