Hlavní obsah

Zavalenou dálnici D8 ohrožují další možné sesuvy

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Podívejte se, jak se postupně má odstranit největší zával na tuzemských dálnicích.

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Ministerstvo dopravy a Ředitelství silnic a dálnic upozorňují, že původní termín zprovoznění úseku D8 - tedy prosinec - nemusí být dodržen.

Článek

Slib, že na vánoční trhy do Drážďan budou moci Češi jet autem po dálnici D8, dal premiér Bohuslava Sobotka. A zatím platí. Jenže...

Na rozestavěné dálnici D8 se objevily další problémy se stabilitou podloží. Konkrétně jde o úsek nedaleko Prackovic nad Labem, který sousedí s úsekem, na němž se už v minulosti sesul svah. Pokud budou problémy ohrožovat dopravu, bude posunut termín otevření dálnice. Původně byl stanoven na 17. prosince. Na setkání s novináři to řekl ministr dopravy Dan Ťok (za ANO).

„Naše prvořadá priorita je bezpečnost cestujících po dálnici. Pokud budeme mít stín pochybnosti, že by tam mohl být problém, tak ho nejdříve odstraníme, než tam pustíme veřejnost,“ uvedl Ťok. Bezpečnost provozu je podle ministra důležitější než slibovaný termín. Případné posunutí o měsíc, dva nebo tři pro něj v takovém případně není zásadní. Přesto ale úřad zatím s otevřením dálnice v prosinci počítá. S Ředitelstvím silnic a dálnic nyní pracuje na vyřešení problému.

„Zachytili jsme pohyb v podloží, který dále sledujeme a vyhodnocujeme. Navrhli jsme technické řešení, konkrétně jde o štěrkové piloty. Jsme případně připraveni udělat další dílčí technické zásahy,“ tvrdí Jan Kroupa, šéf Ředitelství silnic a dálnic ČR.

Dálnice D8 z Prahy přes Ústí nad Labem do Německa se s nestabilitou podloží potýká dlouhodobě. V červenci 2013 se po silných deštích utrhl svah u Litochovic na Litoměřicku. Sesuv zavalil rozestavěný úsek dálnice asi v délce 200 metrů a značně poškodil i nedalekou železniční trať. Podle Ministerstva dopravy může za sesuv nedaleký kamenolom, správci silnic a železnic už jeho majitele, společnost Kámen Zbraslav, žalovali o uhrazení zhruba miliardové škody. Společnost svoji vinu odmítla.

Reklama

Doporučované