Hlavní obsah

Zavalený pod sněhem, vojáci zachraňovali reportéra Seznamu

Reportér Seznamu si vyzkoušel, jak probíhá záchrana člověka z laviny.Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

 

Reklama

Reportér Seznamu si na vlastní kůži vyzkoušel, jaký je to pocit být zavalený pod sněhem. Vše se odehrálo během vojenského cvičení se záložáky z Ostravy v Krkonoších.

Článek

Aktivní zálohy Krajského vojenského velitelství Ostrava absolvovaly výcvik ve speciální tělesné přípravě „zimní přežití“ v Krkonoších, který zahrnoval přesuny ve ztížených klimatických podmínkách s následným přenocováním v terénu.

Reportér Seznamu Jaroslav Gavenda se zúčastnil výcviku také a ve stejné výstroji. Jednou z disciplín byla pomoc člověku zavalenému sněhem. Během ukázky reportéra záložáci zasypali sněhem a poté ukázali, jak záchrana probíhá.

Cvičení pod názvem Krkonoše 2018 se zúčastnilo celkem 28 záložníků, většina z těchto vojáků podstoupila podobný výcvik vůbec poprvé. Během 4 dnů získali teoretické znalosti z oblasti zásad přežití v horách, lavinového nebezpečí, ale také si na vlastní kůži vyzkoušeli přenocování v záhrabech.

Hlavním úkolem aktivních záloh je v případě skutečného ohrožení ochrana vybraných strategických objektů. Takovým objektem může být elektrická rozvodna, elektrárna, přehrada, nemocnice či letiště.

Reklama

Doporučované