Hlavní obsah

Zavázali mi oči a mlátili mě, tvrdí britský diplomat o čínské policii

Foto: Reuters

Zadržené demonstranty v Hongkongu údajně posílají do Číny.

Reklama

Bývalý pracovník na britském konzulátu v Hongkongu, kterého v létě zadržela čínská policie, se na sociálních sítích svěřil, že čelil krutému mučení. Muž rovněž odkryl pozadí hongkongských protestů.

Článek

Osmého srpna byl na hranicích Hongkongu a Číny zadržen muž jménem Simon Cheng, který byl v té době zaměstnancem britského konzulátu v Hongkongu. Čínská policie muže obvinila z porušení veřejného pořádku (později čin specifikovala jako prostituci) a bez většího vysvětlování jej převezla do vnitrozemí.

Cheng, odříznutý od okolního světa, strávil v Číně patnáct dní.

Nyní, po třech měsících, Cheng odkryl pozadí celého incidentu. V několikastránkovém příspěvku na Facebooku, na který upozornila například americká CNN, se svěřil, že ho čínská policie týrala a mučila a žádala informace o britské zahraniční politice. Rovněž odkryl některé nepodložené, leč šokující informace o pozadí hongkongských protestů.

Přístupový kód

Cheng se vracel z pracovní cesty z Číny do Hongkongu, když jej zadržela policie. „Natáčeli si mě neuniformovaní policisté. Žádali mě, abych jim prozradil přístupový kód ke svému mobilu. Odmítl jsem, pochopitelně v něm mám citlivé pracovní údaje a soukromé konverzace s přáteli. A to včetně těch, ve kterých kritizujeme úřady,“ napsal Cheng na Facebook.

Zaměstnance britského konzulátu posléze eskortovali do čínského Šen-čenu, kde Chenga začala skupina jiných „hrubých“ a „sprostých“ policistů vyslýchat na tamní stanici. „Zkoušeli připojit můj mobil k počítači, aby z něj dostali data. V tu chvíli se jim to, myslím, nepovedlo. Také mi vzali otisky dlaně, všech prstů, vzorky moči i krve,“ popsal Cheng.

Zatčené posílají z Hongkongu do Číny

Jakmile policisté nafotili Chengovy vězeňské fotografie, začali se systematickým výslechem. Zajímali je především tři otázky. Jaká je role Velké Británie v hongkongských protestech? Jaká je Chengova role v protestech? A jaké vazby má Cheng na lidi z vnitrozemské Číny, kteří se zapojili do protestů?

Cheng se v příspěvku svěřil, s jakou brutalitou čínská policie přistupuje k výslechům. Zadržený byl připoután k židli, měl zavázané oči, policisté ho mlátili a nenechali vyspat. Převáželi jej od jedné výslechové místnosti ke druhé a na kontakt s rodinou čekal několik desítek hodin.

Muž také potvrdil jednu z dosud nepodložených informací, která koluje na sociálních sítích: Čína navzdory zákonu převáží hongkongské protestující do vězení ve vnitrozemí.

„Tajná policie jasně prohlásila, že chytá jednu skupinu hongkongských protestujících za druhou a převáží je do vnitrozemské Číny, kde je vězní,“ uvedl Cheng.

Podle CNN může tato informace způsobit v Hongkongu eskalaci protestů.

Jsme šokováni, hřmí Británie

Chengovo odhalení způsobilo ve Velké Británii pobouření na nejvyšších politických postech a prakticky okamžitě ochladilo čínsko-britské vztahy. Poslanec a ministr pro brexit Dominic Raab se se svým rozhořčením podělil s BBC. „Jsme šokováni touto neuctivou záležitostí, kdy Cheng čelil zatčení ve vnitrozemské Číně. Je naprosto jasné, že čekáme, že se bude Čína zodpovídat ze svého chování,“ řekl Raab.

Na odpověď z Číny se nečekalo dlouho.

„Doufáme, že se Velká Británie přestane vměšovat do záležitostí Hongkongu a čínských domácích věcí. V opačném případě to poškodí pouze a jedině britské zájmy,“ sdělil mluvčí čínského ministerstva zahraničí.

Reklama

Doporučované