Hlavní obsah

Závažný verdikt soudu: Vyhlášení nového nouzového stavu je protiústavní

Foto: vláda.cz

Vyhlášení nového nouzového stavu je protiústavní, konstatoval soud.

Reklama

aktualizováno •

Soud řekl, že vláda neměla na žádost hejtmanů nový nouzový stav kvůli pandemii covidu-19 vyhlašovat.

Článek

Je to rozsudek, který může mít dalekosáhlé dopady. Pražský městský soud dospěl k závěru, že nový nouzový stav, který byl vládou premiéra Andreje Babiše vyhlášen 14. února, je protiústavní.

K tomuto vyhlášení došlo poté, co o to Babišův kabinet požádali hejtmani. Jenže soud v úterý ve svém rozhodnutí uvedl, že ve výsledku se jednalo jen o faktické pokračování nouzového stavu, který však odmítla Poslanecká sněmovna.

Podle něho žádost hejtmanů o vyhlášení nouzového stavu nebyla žádným novým věcným důvodem. Senát Milana Taubera k tomuto verdiktu dospěl při posuzování žaloby, kterou podal student prvního ročníku Gymnázia Na Zatlance v Praze.

Tomu nařídil, aby obnovil denní formu vzdělávání. Distanční formu výuky mu zakázal se zdůvodněním, že příslušné krizové opatření povstalo z protiústavně vyhlášeného nouzového stavu. Rozsudek je pravomocný. Lze proti němu podat kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.

Učebnicový příklad obcházení ústavního pořádku

Soud v rozsudku také upozorňuje na to, že Poslanecká sněmovna může podle zákona nouzový stav zrušit. A zmiňuje rovněž to, že právě vláda je odpovědná Sněmovně. Nikoliv hejtmanům a primátorovi Prahy, kteří o nový nouzový stav Babišův kabinet žádali.

Podle soudce Taubera by tak mohlo dojít k absurdní situaci, kdy by vláda nouzový stav stále obnovovala a Poslanecká sněmovna by ho rušila.

„Tímto postupem, který je učebnicovým příkladem obcházení ústavního pořádku, by se vláda vymanila ze své odpovědnosti vůči Poslanecké sněmovně, zásadní rozhodování o trvání nouzového stavu by se fakticky přesunulo výlučně do rukou vlády a kontrolní role Poslanecké sněmovny by se vyprázdnila. S ohledem na to, že nouzový stav s sebou může přinášet citelné zásahy do základních práv a svobod, je takové pojetí neakceptovatelné,“ uvedl soudce Tauber.

Premiér Andrej Babiš (ANO) i vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) přitom považovali postup vlády za postup v souladu s ústavou. Za protiústavní označili postup vlády nejen senátoři, ale také mnozí ústavní právníci.

Navíc podle soudu, kdyby nouzový stav skončil, bylo by i tak možné pandemii covidu-19 dále čelit.

„Ostatně na jaře loňského roku byly ke zvládání pandemie – na rozdíl od současného stavu – hojně využívány jiné nástroje, a to mimořádná opatření Ministerstva zdravotnictví podle zákona o ochraně veřejného zdraví,“ doplnil soudce Tauber.

Nový nouzový stav má skončit 28. února. Zda je v souladu se zákony, posoudí také Ústavní soud. 35 senátorů se na něj obrátilo se stížností. Chtějí, aby soud rozhodl, zda vláda postupovala v souladu s ústavou.

Reklama

Doporučované