Hlavní obsah

Vláda nám chce předat zemi v co nejhorším stavu, říká Pekarová Adamová

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Hostem Ptám se já byla předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Reklama

aktualizováno •
Článek

Rakousko vyhlašuje celostátní lockdown i povinné očkování proti covidu. Dokáže se tomu vyhnout nastupující česká vláda? Odpovídala nová předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Příští vládu čeká boj s rozjetou pandemií covidu a možná i s prezidentem Milošem Zemanem, který už předem kritizuje ministerské kandidáty a hovoří dokonce o vetu jednoho z nich.

Mluvili jsme o tom v Ptám se já s předsedkyní TOP 09 a Sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou.

Česko zažívá zatím nejsilnější nárůst nakažených a čím dál víc tuzemských nemocnic žádá o pomoc armádu, protože vlastními silami nezvládají nápor covidových pacientů. V těžkém stavu se ocitají hlavně neočkovaní, a to i mladí lidé bez předchozích zdravotních problémů.

Vláda v demisi chce krotit pandemii přísnějším omezením lidí odmítajících vakcínu. Od pondělí nebudou k návštěvě hromadných akcí, restaurací nebo některých služeb negativní testy. Nutné bude předložit doklad o očkování nebo prodělání nemoci.

Například Rakousko, které cestu restrikcí neočkovaných zkoušelo dosud, od ní ale ustupuje, protože šíření nákazy potlačit nedovedla. Od příštího pondělí platí v sousední zemi celostátní lockdown a od února dalšího roku plánuje povinné očkování proti covidu.

Vydá se Praha ve stopách Vídně, nebo se celoplošné uzávěře i povinné vakcinaci dokáže vyhnout? A jaké vztahy naváže nastupující vláda s prezidentem Zemanem, který se už teď vymezuje vůči nastupujícím ministrům? Téma pro předsedkyni Poslanecké sněmovny a TOP 09 Markétu Pekarovou Adamovou.

Poslechněte si ho v přehrávači v úvodu článku nebo pusťte ve videu níže.

Výběr z nejzajímavějších odpovědí:

1:40 - Vláda nechala epidemii rozbujet. Navzdory všem možným našim snahám s ní spolupracovat právě na tom, aby se to do této fáze vůbec nedostalo.

3:18 - Kdykoliv my přijdeme s nějakým návrhem, co bychom chtěli za informace nebo co by se mělo učinit, tak vláda to nereflektuje.

5:27 - Vláda dělá, jako kdyby už neexistovala. Někteří ministři spíš chodí za panem Nejedlým, jako je pan Hamáček, ministr vnitra, místo toho, aby řídil krizový štáb. To je informace potvrzená Deníkem N.

8:13 - Nemá smysl zavádět opatření, která nikdo nevymáhá. Je to zodpovědností každého z nás.

10:07 - Pokud se máme vyhnout lockdownu tak, jak se pro něj rozhodlo Rakousko, tak musíme tvrdě vymáhat všechna opatření, co platí. Byla bych ráda, kdybychom se vyhnuli nouzovému stavu.

12:01 - Na mě to působí tak, že je to záměr (že na novou vládu zbyde už jen zavedení lockdownu - pozn. red.). Myslím si, že v tuto chvíli je záměr vlády Andreje Babiše udělat všechno pro to, aby nám předali zemi, co se týče covidové situace, v co nejhorším stavu.

14:00 - Známe povinnou vakcinaci a já jsem daleka toho, abych dnes dokázala zhodnotit, jaký efekt to ze sociologického hlediska bude mít. Pořád věřím, že kdybychom nezlehčovali ty důvody těch lidí, kteří očkování odmítají, tak je s velkou částí těch lidí možné diskuzi vést. Přimět je ne povinností, ale informacemi a dostupností vakcín.

16:40 - Myslím, že během tří týdnů by mohlo dojít ke jmenování nové vlády.

Hostem Ptám se já byla předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.Video: Seznam Zprávy

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované