Hlavní obsah

Zavedení cel Spojenými státy je oprávněné, říká burzovní makléř

Zevrubně k obchodní válce mezi USA a Čínou.Video: Milan Šíma, RFL/RE

 

Reklama

Spojené státy a Čína jsou v obchodní válce. Obě země vzájemně uvalily na své výrobky dovozní cla. USA jsou přitom připraveny nová opatření ještě přitvrdit. Americký prezident Donald Trump se nechal slyšet, že chce cly ochránit americkou ekonomiku.

Článek

Minulý týden začala platit americká cla na čínské zboží. A Čína pak následně uvalila cla na zboží z USA. Podle některých komentářů tak byla možná rozpoutána „největší obchodní válka v hospodářských dějinách”.

Washington začal uplatňovat clo ve výši 25 procent na import čínského zboží v hodnotě 34 miliard dolarů ročně. Peking okamžitě reagoval protiopatřením ve stejném rozsahu a obvinil USA ze zahájení obchodní války. Americký prezident Donald Trump již dříve pohrozil, že v případě odvetných kroků Číny je připraven zavést další cla, což potvrdil i americký obchodní zmocněnec Robert Lighthizer, který toto úterý oznámil, že Spojené státy uvalí další cla na dovoz čínského spotřebního zboží. Zavedení desetiprocentních cel na import čínských produktů, jehož roční dovoz do USA dosahuje hodnoty 200 miliard dolarů, je další etapou obchodního sporu mezi dvěma největšími ekonomikami světa.

Donald Trump uvalením cla míří na podle něj nepoctivou konkurenci zahraničních výrobců a věří, že krokem ochrání americká pracovní místa. Trump rovněž doufá, že tak odradí Čínu od krádeží nápadů a patentů amerických firem, a v neposlední řadě chce narovnat deficit zahraničního obchodu mezi USA a Čínou.

„Z Číny se do Spojených států vyváží výrobky s vysokou marží - elektronika, oblečení nebo stroje, ale do Číny jsou ze Spojených států vyváženy hlavně suroviny nebo surovinové materiály s nízkou marží, takže deficit obchodní bilance za rok 2017 činil zhruba 375 miliard dolarů v neprospěch Spojených států, takže podle mě tato celní opatření z pohledu USA oprávněné jsou,” říká burzovní makléř ze společnosti Cyrrus Marek Kupka.

„Je pravda, že Spojené státy byly od 2. světové války garantem volného obchodu a mnoho států na tomto jejich postoji parazitovalo,” tvrdí Marek Kupka. „Američané byli v nevýhodné pozici a teď přichází doba změny. To je to Trumpovo heslo America First - zájmy Ameriky jou pro nás na prvním místě,” dodává burzovní makléř společnosti Cyrrus.

Reklama

Doporučované