Hlavní obsah

Zavést teď covid pasy? Buďme opatrní, varují vědci

Foto: Profimedia.cz

Čeští vědci se neshodnou, jak rychle zavádět „covid pasy“.

Reklama

Očkování funguje. Čeští vědci se ale rozcházejí v tom, zda a jak rychle zavádět covid pasy jako vstupenky k návratu do běžného života. Varují před dělením společnosti do více kategorií. Někteří v tom spatřují „umělý byznys“.

Článek

Riziko, že budou naočkovaní lidé dále šířit nemoc covid, je velmi nízké. Shoduje se na tom většina českých vědců a vyplývá to také z aktuální zprávy Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDPC), jejíž základní teze uveřejnil na svých stránkách Státní zdravotní ústav.

Pokud se však chce Ministerstvo zdravotnictví řídit odborným názorem v otázce zavedení covid pasů pro očkované, jednoznačnou odpověď nedostane. Oslovení vědci totiž nejsou jednotní. Covid pasy mají v budoucnu posloužit jako „vstupenka“ do zahraničí, případně na různé sportovní či kulturní akce.

O tom, že očkování zabírá, mluvil na páteční tiskové konferenci ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO). Zdůraznil, že počet očkovaných, kteří se po druhé dávce vakcíny nakazili covidem, je mizivý. Na tisíc lidí připadají v průměru necelé dva případy. „Po druhé dávce prakticky není riziko nákazy, infikovalo se jen 0,16 procenta naočkovaných, což je významně nízko,“ řekl.

Článek si můžete také poslechnout v audioverzi.

Ministr se také může opřít o závěry evropského úřadu ECDPC. „Riziko rozvoje vážného onemocnění covid-19 u nevakcinovaných osob, které byly v kontaktu s plně vakcinovanou osobou exponovanou infekci virem SARS-CoV-2, je velmi nízké pro mladší dospělé a dospělé středního věku, u nichž není přítomen rizikový faktor pro vznik vážného onemocnění covid-19, a střední pro starší dospělé nebo pro osoby s existujícími rizikovými faktory,“ píše se ve zprávě, kterou v závěru minulého týdne citovali epidemiologové Státního zdravotního ústavu.

Má však ukončené očkování posloužit jako „propustka“ na zahraniční dovolenou, nebo třeba při večerní návštěvě kina?

Eticky problematické

Názory vědců, které oslovily Seznam Zprávy, se značně liší. Většina z nich ale varuje před unáhleným zaváděním v době, kdy jsou vakcíny dostupné jen rizikovějším skupinám populace.

Brněnský virolog Pavel Plevka je k aktuálnímu zavedení covid pasů skeptický. Podle něj je to spíš otázka pro sociální vědce. „O zavedení bychom měli uvažovat až v případě, že všichni lidé dostanou možnost nechat se očkovat. Dřívější zavedení očkovacích pasů vnímám jako eticky problematické. Onemocnění covid-19 je nebezpečné hlavně pro starší lidi a pro ty, kteří mají rizikové zdravotní potíže. Je tedy samozřejmé, že ti, kteří jsou ohroženi, dostanou očkování přednostně. Na druhou stranu mladí lidé dodržovali karanténní opatření, aby ochránili rizikové skupiny, než začalo být očkování dostupné. Přijde mi proto neobhajitelné, aby očkovaní získávali jakékoli výhody dříve, než bude očkování dostupné všem,“ řekl.

Pokud ovšem takový „pas“ začne fungovat, měli by podle vědce mít zelenou také lidé, kteří mají prokazatelně protilátky na covid. Dokument by tedy nevydával jen očkovaným.

Před „privilegii“ očkovaných dlouhodobě varuje brněnský neurobiolog a specialista na DNA diagnostiku Omar Šerý. „Vakcína nechrání okolí naočkovaného. Z toho důvodu tvrdím, že je naprostý nesmysl, aby lidé, kteří jsou očkovaní, měli nějaká privilegia. To jejich privilegium je v tom, že opravdu mají minimalizovanou šanci, že se dostanou na nějaké dýchací přístroje do nemocnice,“ řekl už dřív v rozhovoru pro Televizi Seznam.

Že vakcína stoprocentně nechrání každého, potvrzuje i Plevka. „Ale jde o to, že když bude většina společnosti očkovaná, tak virus nedokáže znovu vyvolat epidemii. Bude tu sice malé množství případů, ale nebude možné, aby došlo k exponenciálnímu šíření nákazy,“ doplnil.

„Zelený pas“ už funguje v Izraeli, kde už je většina lidí naočkovaných. Mají na něj nárok lidé, kteří dostali dvě dávky očkování, prodělali covid‐19, či měli v posledních 48 hodinách negativní test. Jeho držitelé se díky němu dostanou do restaurací nebo hotelů. A na podobném principu jej od května zavádějí také v Rakousku.

Ještě skeptičtější vůči covid pasům je imunolog Vojtěch Thon z centra Recetox Masarykovy univerzity. Podle něj je přednější proočkovat alespoň jednou dávkou co nejvíce lidí. „Covid pasy jsou především politická záležitost a samy o sobě neznamenají, že člověk nákazu nepřenáší. Je to další byznys v pandemii, který je uměle vyvolaný. V mnoha zemích na planetě se řeší proto, že stejně jako u nás nebyla správně podchycena pandemie. Žádná jiná virová onemocnění se takto nesledují. Dokonce například ani HIV pozitivní nemají infekční pasy,“ uvedl pro Seznam Zprávy.

Tisíce lidí se očkují zbytečně

Podle něj se i nyní tisíce lidí v Česku očkují zbytečně kvůli covid pasu dvakrát, přestože si nedávno nákazou prošly. „QR kód vám nic nepodrží a zbytečně umírají ti, kteří vakcínu nedostali,“ zdůraznil Thon. Připomněl, že loňské prázdninové dovolené v Chorvatsku vedly k rozšíření další vlny epidemie.

Tvrdí, že si musí státy v boji proti pandemii mnohem víc pomáhat. „Nákazu je třeba vždy ohraničit na daném místě, v daném regionu. Víme, že v Indii vznikají dvojité i trojité mutace na takzvaném spike proteinu viru. Mohou být nakažlivější, ale to neznamená, že budou mít nutně těžší průběh. Budou přicházet další a další mutace, pokud ten virus necháme replikovat v daleko větším množství, než je to nezbytně nutné,“ doplnil.

Zastánci opatření zdůrazňují, že očkovaní lidé neznamenají potencionální zátěž pro sebe sama ani zdravotnický systém. Proto není nutné je ve společenském či pracovním životě omezovat.

Co nejdřívějšímu zavedení covid pasů je nakloněný imunolog Václav Hořejší. „I kdybychom tomu naklonění nebyli, budou covid pasy brzy vyžadovat okolní země při překročení hranic,“ naznačil.

Podle něj na jeho podobě však musí panovat minimálně celoevropská shoda. K pasu by se prý měli dostat lidé s alespoň jednou dávkou vakcíny, případně jedinci, kteří nemoc prokazatelně prodělali. „O hranici množství protilátek je třeba dále debatovat na mezinárodní úrovni,“ doplnil.

Očkování považuje za benefit, který je v zájmu každého člověka. „Pokud někdo iracionálně odmítá očkování, tak je to jeho problém. Přirovnal bych to k tomu, jako když někdo řekne, že jsou diskriminovaní lidé, kteří si nechtějí udělat řidičský průkaz, a přesto chtějí řídit,“ přemítal.

Odmítačům vakcinace by nabídl volbu v podobě testování. „Každý pak má právo se rozhodnout,“ dodal.

Vláda zatím žádný pevný termín pro zavedení covid pasů nestanovila. Nicméně jako předstupeň podobného systému budou už od příštího týdne fungovat některé služby.

Nová aplikace Bezpečná provozovna od Hospodářské komory České republiky má od 3. května otevřít dveře například do kadeřnictví, na pedikúru nebo k masérovi. Lidé tak s pomocí QR kódu prokážou, že jsou očkování, nebo mají protilátky po prodělané nemoci, nebo disponují negativním testem.

Reklama

Doporučované