Hlavní obsah

Zavírání škol se známým semaforem epidemiologů neřídí. Platí pro ně jiný

Foto: Seznam Zprávy

Nový semafor Ministerstva zdravotnictví, podle kterého se od pondělí uzavřou střední školy. Fungovat budou jen v zelených krajích. A pak v několika dalších výjimkách.

Reklama

Střední školy se měly uzavírat podle stupňů pohotovosti na semaforu Ministerstva zdravotnictví. Jenže ten se dělí na okresy, ale školy se uzavírají podle krajů.

Článek

Školy uzavřeme podle semaforu, uvedl po středečním jednání vlády ministr zdravotnictví Roman Prymula.

Jenže tímto prohlášením vyvolal zmatky. Nejde totiž o semafor, který každý týden jeho resort aktualizuje a zveřejňuje na stránkách věnovaných epidemii koronaviru. Tento semafor je rozdělen podle okresů, školy se ale v pondělí uzavřou na základě krajského semaforu, o kterém do tohoto týdne přitom takřka nikdo netušil.

„Objevují se kraje, které jsou podle okresů prakticky celé oranžové, a proto je jednodušší vydávat opatření na území celého kraje,“ uvedla na dotaz Seznam Zpráv hlavní hygienička Jarmila Rážová.

Konkrétní příklady ale ukazují, že to tak neplatí vždy. Všude platí něco jiného.

Třeba středoškoláci z oranžového okresu Rokycany mohou do školy v pondělí jít, na rozdíl od ostatních spolužáků z Plzeňského kraje, který je převážně oranžový. Ale na druhou stranu žáci ze zeleného okresu Žďár nad Sázavou nejdou do školy, protože zbytek Vysočiny je oranžový.

O tom, zda půjdou děti do školy, tedy nerozhoduje epidemiologický semafor, na který ministr Prymula odkazoval, ale řídí se to rozhodnutím krajských hygieniků.

Foto: Ministerstvo zdravotnicví

Stupně pohotovosti a opatření vyplývající z aktuální epidemiologické situace v ČR.

Dosavadní regionální opatření se přitom vždy řídila situací v okresech podle okresního semaforu. V „oranžovém“ okrese Cheb tak kupříkladu platí od 21. září povinnost nosit roušky na venkovních akcích s více jak 100 účastníky, v sousedním „zeleném“ okrese Sokolov (po páteční aktualizaci semaforu je i tento okres oranžový) nic takového nařízeno není.

V celém Karlovarském kraji se ale od pondělí 5. října uzavřou všechny střední, vyšší odborné, základní umělecké a jazykové školy, konzervatoře a střediska volného času bez ohledu na to, jestli je ten daný okres na semaforu Ministerstva zdravotnictví aktuálně zelený nebo oranžový. Rozhodnutím resortu zdravotnictví spadá celý Karlovarský kraj do oranžového, tedy druhého stupně pohotovosti kvůli nákaze covid-19.

Stejná situace je v devíti krajích v Česku a Praze. Školy zůstanou otevřené jen v zelených krajích: Jihočeském, Libereckém, Královéhradeckém a Olomouckém. V celém Česku je pak plošně na školách zakázán zpěv a tělesná výchova na druhém stupni základních škol.

Například Jihočeský kraj měl do pátku hned pět oranžových okresů a jen dva zelené, přesto se řadí jako celek mezi zelené regiony. (Po páteční aktualizaci semaforu je oranžový okres jeden a zelených šest). Střední školy se uzavíraly podle minulého týdenního semaforu.

Zatímco opatření pro okresy vydává příslušná krajská hygienická stanice, vyhodnocení situace v krajích provádí Ministerstvo zdravotnictví a hlavní hygienička Jarmila Rážová.

„My jsme měli včera (ve středu, pozn. red.) videokonferenci s hlavní hygieničkou, a tam jsme se dozvěděli, že jsou čtyři kraje zelené, a proto se těchto krajů týká pouze nařízení o zákazu zpěvu a tělesné výchovy,“ vysvětlila Seznam Zprávám ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Květoslava Kotrbová.

Olomoucko: okresy oranžové, kraj jako celek zelený

Zabarvení je zvláštní i v Olomouckém kraji. Ten je celý oranžový, vyjma jednoho okresu - Jeseník.

„Bylo rozhodnuto, že Olomoucký kraj bude i přes výraznější nárůst počtu případů zařazen do stupně pohotovosti I, tzv. zelené zóny, a to zejména z důvodu, že nedochází k průniku do zranitelné a seniorní populace a není generován zvýšený počet těžkých případů ani hospitalizací,“ píše se v komentáři epidemiologa zveřejněném na stránkách Ministerstva zdravotnictví.

A pak je tu zmiňovaný Plzeňský kraj, který je sice převážně oranžový, v okrese Rokycany ale obě střední školy zůstanou otevřené. Na „okresním semaforu“ bylo totiž Rokycansko ještě v pátek zelené, po jeho odpolední aktualizaci ale i tento region zoranžověl.

„Podle doporučení ministerstva jsme vydali vlastní mimořádné nařízení, kterým se od 5. října zavírají všechny střední školy na území kraje vyjma Rokycan, které ještě podle ministerské mapy zůstaly zelené,“ řekl v pátek dopoledne ČTK ředitel krajské hygienické stanice Přemysl Tomašuk, a potvrdil tak, že některé hygieny se řídí krajskou metodikou, jiné stále tou okresní.

Semafor je mrtev, ať žije nový semafor

Hra se semafory by byla jen dalším ze série klopotně vysvětlovaných kroků, kdyby se netýkala provozu všech středních škol v republice. Pro ředitele jde opět o novou a mnohdy nepříjemnou situaci i kvůli tomu, že se dosud stejně jako všichni občané v případě otázek řídili „okresním“ semaforem zveřejněným Ministerstvem zdravotnictví na jeho internetových stránkách. Ten se jich ale podle aktuálních informací vůbec netýká.

Ministerstvo školství přitom podle dosud platného semaforu zpracovalo také stále užívaný manuál, který řeší i případné uzavírání škol. Pokud se okres dostane do červené barvy, uvažuje se o uzavření všech škol. Praha je však už druhý týden červená a školy stále fungují beze změny.

Od pondělí se ale mají uzavřít střední a další školy ve všech krajích, které jsou i v oranžovém stupni pohotovosti, nikoliv až v tom červeném, jako to platilo dosud. Ve školách v těchto regionech se přitom měly podle metodiky „pouze“ začít povinně nosit roušky ve společných prostorách, to ale platí nyní už pro všechny školy bez výjimky, a navíc musí žáci roušky nasadit i ve třídách vyjma prvního stupně základních škol.

K tomuto tématu padly i otázky z úst poslance a primátora Plzně Martina Baxy (ODS) a Lukáše Bartoně (Piráti) směrem k ministru školství Robertu Plagovi (za ANO) během středečního jednání Poslanecké sněmovny o nouzovém stavu. Oba poslanci se ptali, zda se semafor škol stále týká a jestli není manuál MŠMT už passé.

„Manuál na poslední straně obsahuje semafor, a pokud z vystoupení pana poslance Bartoně by to mělo vypadat, že snad manuál je už neaktuální, tak je dobré si ho otevřít. Je tam taková kouzelná větička, která říká, že o konkrétním znění mimořádných opatření Ministerstva zdravotnictví bude vedení školy informováno prostřednictvím datových schránek. Ubezpečuji vás, že tak činíme,“ odpověděl na dotazy Plaga.

Kde hledat nový semafor?

Mapa stupňů pohotovosti podle krajů na stránkách Ministerstva zdravotnictví zatím chybí. Orientovat se lze ale podle komentáře pod mapou. U každého okresu je od tohoto týdne nově popsaný i stupeň pohotovosti za celý kraj.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví

Příklad jednoho z komentářů momentálně zveřejněného na webu Ministerstva zdravotnictví i se stupněm pohotovosti pro celý kraj.

Aktuálně tedy relativně nezávisle na sobě fungují dva semafory. A přibýt mohou i další. Počítá s tím totiž metodika stupňů pohotovosti Ministerstva zdravotnictví.

„Preferovanou geografickou jednotkou pro hodnocení je okres, hodnocení lze však aplikovat na území několika spojených okresů, kraje či celé ČR,“ píše se ve zmíněné metodice.

Reklama

Doporučované