Hlavní obsah

Zavírat školy je zbytečné. Epidemie brzy odezní, říká rektor Univerzity Karlovy

Foto: Petr Hloušek / Právo / Profimedia, Profimedia.cz

Pandemie zanedlouho odezní, říká lékař a rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima.

Reklama

Vystresovaný organismus je mnohem náchylnější na jakékoliv infekce, je třeba uplatnit zdravý selský rozum, upozorňuje lékař, biochemik a rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima.

Článek

Kvůli koronaviru některé české školy přerušily výuku, Mendelova univerzita v Brně dokonce na celé dva týdny. Strojní fakulta ČVUT naopak po jediném dni karanténu odvolala a Univerzita Karlova vyučování nepřerušila vůbec. Rektor největší české univerzity Tomáš Zima říká, že je takové opatření zbytečné. Epidemie podle něj zanedlouho odezní.

Před měsícem jste postup některých českých institucí v souvislosti s šířením nového typu koronaviru označil za paniku a hysterickou reakci. Zároveň jste připomněl, že každý rok v České republice zemře 2000 lidí na běžnou chřipku. Jak nebezpečná je tedy nemoc COVID-19?

Chápu, že jsou lidé vyplašení. Jedná se o novou infekci, je k tomu potřeba přistupovat zodpovědně. Některé věci by se ale neměly přehánět. Infekce COVID-19 koronavirem vznikla v Číně a šíří se postupně do dalších zemí podobně jako jiné viry. Můžeme ji přirovnat k chřipce, která patří k velmi častým a bohužel lidmi podceňovaným onemocněním.

Důležité je, aby občané dbali hygienických pravidel, jako je mytí rukou. Pokud kýchají a smrkají, tak do kapesníku, aby se kapénková infekce nešířila. Kontakt samozřejmě musí být dlouhodobý, neznamená to, že vedle někoho projdete a dostanete tuto infekci. Na co bych chtěl upozornit obyvatele, je to, že vystresovaný organismus je náchylný k získání jakékoliv nemoci a další infekce. Snižme hladinu stresu, nepředzásobujme se potravinami a podobně. Prevence je dostatek vitaminů. Tato epidemie lidstvo určitě nevyhubí, zanedlouho odezní.

Jaká opatření přijala v souvislosti s epidemií Univerzita Karlova?

Aktivoval jsem krizový štáb, který se pravidelně schází. Komunikujeme se studenty a jejich rodiči. Koleje, menzy, škola fungují normálně. Pokud se studenti či zaměstnanci vrátí z rizikových oblastí, tak je jim doporučeno, aby zůstali doma. Máme připravené kapacity v případě prokázaného onemocnění. Doporučili jsme lidem, kteří mají příznaky nemoci, aby nechodili na společenské akce. Případně jim vrátíme vstupné, pokud je to akce organizovaná Univerzitou Karlovou a jejími fakultami.

Některé české univerzity omezily vyučování, například Mendelova univerzita na dva týdny zavřela, přestože žádný z jejích studentů ani zaměstnanců nebyl pozitivně testován na koronavirus.

Domnívám se, že takové opatření je absolutně zbytečné. Inkubační doba je čtrnáct dní, ale může sem někdo přijet v průběhu těch dvou týdnů, a potom se to znovu prodlouží, protože by se měly počítat dva týdny od posledního případu. To můžete zavřít donekonečna nebo přinejmenším do dubna nebo do června. Toto tedy nepovažuji za racionální a rozumné řešení. V případě prokázaného případu jsme připraveni danou část fakulty podobně, jako to bylo na ČVUT, uzavřít. Také máme třeba kolegyni z Benátek, která měla být příští týden na jedné naší akci. Nepřijede, připojí se k nám prostřednictvím videokonference.

Kolik studentů a zaměstnanců Univerzity Karlovy se v poslední době vrátilo nebo se naopak chystá do nejvíce postižených oblastí, jako je pevninská Čína, Jižní Korea nebo sever Itálie?

Do Číny a Jižní Koreje se podle mých informací v tuto chvíli nechystá nikdo, alespoň mi to není známo. Zaměstnanci, učitelé a studenti jsou ale svobodní lidé a je to na jejich osobním rozhodnutí. Co se týká Itálie, do některých oblastí se chystají studenti v rámci výměnných pobytů. Pokud to nejsou oblasti prokázaného rizika, tak je to na jejich uvážení, případně některé odjezdy odkládáme.

Sledujeme situaci, jsme ve spojení s hygienickou stanicí, s kolegy z Ministerstva zdravotnictví. Řada našich odborníků jsou špičkoví infektologové, epidemiologové a odborníci na virologii, tedy i na koronavirus. S nimi jsme v pravidelném kontaktu. Z hlediska vědeckého poznání se snažíme, aby ty informace byly racionální a prospěšné.

Kolik lidí se z postižených oblastí vrátilo? Jsou nyní v karanténě?

Pokud se někteří vrátili, a byla to například studentka z lékařské fakulty v Hradci Králové, tak je standardem pobyt doma tak, aby ten člověk nepřišel do kontaktu s dalšími lidmi, i když může být v péči svých blízkých. Pokud je tam riziko, tak postupujeme buď podle schopností vyšetřit koronavirus, nebo je tam čtrnáctidenní karanténa a dotyčný sleduje, jestli nemá teplotu.

V tuto chvíli jsou to jednotlivci. Máme zřízenou e-mailovou adresu, kontaktní telefony jak přímo na rektorát, tak koordinátory na jednotlivých fakultách, na které se mohou studenti a zaměstnanci obracet. My to vyhodnocujeme podle aktuálních informací zdravotnických autorit v České republice.

Hradecká univerzita kvůli epidemii zrušila letní školy, kterých se účastní velký počet studentů z Asie. Ruší Univerzita Karlova kvůli koronaviru nějaký program?

Zatím akce v létě nerušíme, nerušíme ostatně ani současné akce. Samozřejmě apelujeme na kolegy z rizikových oblastí, aby se těchto akcí v současné době neúčastnili. Domnívám se, že ohledně letních akcí je třeba počkat, protože z hlediska epidemiologických dat lze očekávat, že v evropských zemích bude případů ubývat podobně, jako se to děje nyní v Číně. V létě už budou na pořadu dne jiné záležitosti než koronavirus.

Ruší kvůli němu čeští studenti a učitelé cesty do zahraničí, například v rámci programu Erasmus?

Někteří studenti cestu odložili, někteří naopak do Itálie odjíždějí, ti jedou do oblastí mimo severní Itálii. Je to na rozhodnutí každého jednotlivce a my to rozhodnutí respektujeme.

Týká se to i zahraničních studentů a učitelů, kteří míří do České republiky?

Mělo přijet několik kolegů z Milána, to je přesně ta oblast, která je riziková. Omluvili se, že nepřijedou. Budeme s nimi v rámci té konference komunikovat pomocí videokonferenčních zařízení.

Reklama

Doporučované