Hlavní obsah

Závislost na moderních technologiích je nemoc, v Americe proto budují rehabilitační centra

Američané staví rehabilitační centra pro závislé na moderních technologiích.Video: Šimon Felenda, AP

 

Reklama

Amerika vybudovala nové centrum pro závislé na počítačových hrách. Sídlí v Seattlu, tedy v domově společnosti Microsoft. Závislost se ukazuje jako velký problém. Za nemoc ji uznala i Světová zdravotnická organizace.

Článek

Zatímco v Americkém Las Vegas právě skončil technologický veletrh CES 2019, v Seattlu, domově společnosti Microsoft, vybudovali centrum pro závislé na moderních technologiích. Se závislostí se potýká stále více lidí. Podle posledních výzkumů Americké pediatrické akademie jde v případě mladší generace až o 9 %.

„Časem mi moderní technologie začaly překážet. Raději než s lidmi jsem trávil čas on-line víc a víc. Navštívil jsem proto terapeutku. Ta mi doporučila podstoupit léčbu,” popisuje svoji závislost mladý muž.

Téma závislosti na technologiích je odvrácenou stránkou práce v tomto průmyslu. Sami zaměstnanci ji často odmítají přiznat. Nechtějí totiž, aby stála v cestě jejich profesní kariéře.

„Jsem závislý na internetu a počítačových hrách. Obojí mi překáží v dosahování mých cílů. Mezi ně patří například nalezení nové práce,” říká jeden ze závislých.

Zaměstnavatelé si problém uvědomují. Kromě obřích společností proto v Seattlu sídlí výše zmíněné centrum. Zde se pacient zbavuje závislosti ve dvanácti krocích. S obdobnými starostmi se potýkají také ve Washingtonu. Tady terapeutické centrum reSTART vzniklo již před deseti lety. Založila ho doktorka Hilarie Cashová.

Jako centrum funguje ranč, kde si pacienti odpočinou od moderních technologií. Terapie probíhá po dobu několika týdnů. Následně dostanou (bývalí) závislí telefon, u kterého je možné monitorovat, kolik na něm tráví času. Případně mají povoleno trávit několik hodin denně na počítači.

„Když jste závislí, můžete mít halucinace. Sníte za bílého dne. Vše může vést až k izolaci a depresím,” tvrdí doktorka Cashová.

Reklama

Doporučované