Hlavní obsah

Závod začal. Boeing chce na Mars doletět jako první, pomůže mu NASA

 

Reklama

Boeing je rozhodnutý zvítězit a dobýt rudou planetu v roce 2030. Společnost SpaceX slibuje přistání o pět let dříve.

Článek

Dvě společnosti – SpaceX, mimo jiné výrobce automobilů Tesla, a Boeing, známý výrobce letadel. Obě se chtějí dostat první na Mars. Zatímco Boeing přichází s plánem doletět na rudou planetu v roce 2030, SpaceX tam prý dopraví první posádku již v roce 2024 a o rok později i přistane.

Boeing považuje plán svého konkurenta za nereálný a nevěří, že vývoj ve SpaceX půjde tak hladce. To překvapivě přiznal i ředitel SpaceX Elon Musk, který na astronautickém kongresu v Mexiku řekl, že někdy bývá příliš optimistický.

Boeing v současné době vyvíjí raketu, kterou do vesmíru pošle americká NASA. Společně tak věří, že SpaceX nakonec předběhnou. Boeing se však nejdřív musí vypořádat s technickými nedokonalostmi. Nedávno jeho raketě při startu vybuchl jeden motor. A společnost musí zjistit, kde byla příčina. Potom může pokračovat v plánech kolonizovat Mars.

Pět milionů za jízdenku na Mars

SpaceX chce vyslat na Mars raketu bez člověka v nadcházejících dvou letech. Nedávno se šéf společnosti nechal slyšet, že za zhruba sto let by na rudé planetě mohli lidé žít trvale. SpaceX by pak chtěla ze Země vysílat raketu každých 26 měsíců. Vstupenku na palubu si podle Muska budou moct lidé koupit za zhruba pět milionů korun.

Reklama

Doporučované