Hlavní obsah

Závodila tu světová špička. Dnes je tady pusto. Jaký bude další osud můstků v Harrachově?

Areál skokanských můstků v Harrachově kvůli havarijnímu stavu letos poprvé nezahájí zimní sezonu.Video: Tomáš Tesař, Seznam Zprávy

 

Reklama

Kdysi to byla pýcha Libereckého kraje i republiky. Na skokanských můstcích v Harrachově závodila v letech na lyžích celá světová špička. A ještě loni se na K90 konalo mistrovství republiky. Letos v květnu ale společnost Klasický areál Harrachov, kterou vlastní Český olympijský výbor a Svaz lyžařů, oznámila, že havarijní stav můstků je neudržitelný a areál nemůže nadále udržet v provozu. Existuje ještě šance na záchranu ?

Článek

„Absolvovali jsme kvůli budoucnosti areálu sérii jednání, kterých se zúčastnili zástupci všech důležitých hráčů. Tedy včetně olympijského výboru, ČSTV, Klasický areál Harrachov, Svazu lyžařů, města, kraje i vládní zmocněnec pro sport a zástupce státu ve věcech majetkoprávních, protože ten v dané lokalitě areálu spravuje velkou část pozemků. Nyní jsme ve stadiu, které bych definoval jako příprava memoranda. Rádi bychom věc dotáhli až do konce a mimo jiné jasně definovali především to, kdo bude můstky a celý areál v budoucnu financovat," řekl Seznamu hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové).

Dohodnout ale bude zapotřebí i aktuální balík financí, který je nutné v dohledné době investovat do revitalizace areálu. Během letošních vládních spanilých jízd po krajích, kdy se premiér Andrej Babiš rozhodl podle svých slov zmapovat a vytvořit jakýsi seznam nutných investic, které jednotlivé kraje potřebují, padaly při diskusi kolem rekonstrukce harrachovských můstků částky v rozmezí od 300 do 500 milionů korun.

Hejtman Půta nevylučuje, že kraj je ochotný se na záchraně legendárního sportoviště podílet. Klíčový balík peněz podle něj ale musí zajistit především stát.

„Jsme určitě připraveni vyjednávat o nějaké míře spolufinancování. A to jak u investice do rekonstrukce, tak později na provoz. Ale musím připomenout, že když se při březnové návštěvě vlády i s premiérem Andrejem Babišem tady u nás hovořilo o rozsahu té investice, padaly částky až 500 milionů. Pokud bych to měl uvést do souvislostí, je to zhruba stejná částka, kterou jsme schopni ročně vynaložit z rozpočtu na modernizaci a rekonstrukci krajských silnic. A pokud bych si měl vybrat, tak na můstky dokážeme takovou částku dát ve chvíli, kdy bychom měli všechny silnice opravené. A v takové situaci opravdu nejsme," upozorňuje Půta.

Někdejší úspěšný reprezentant ve skocích na lyžích a později poslanec ČSSD Pavel Ploc před rokem kritizoval Andreje Babiše za to, že zrušil prodej státních pozemků provozovateli lyžařského areálu v Harrachově, tedy Sportovnímu areálu Harrachov. Už tehdy bylo jasné, že skokanské můstky a areál jsou v dezolátním stavu a nutně potřebují peníze. Zastavením prodeje pozemků tehdejší ministr financí a dnes premiér Andrej Babiš podle bývalého poslance Ploce ohrozil budoucnost celého areálu.

Dvě třetiny harrachovského skiareálu stojí na pozemcích státu. Babiš poslal podnět majetkovému úřadu, aby prodej zastavil a požadoval, aby se v novém výběrovém řízení vybral budoucí vlastník podle výše nabízené ceny.

Exposlanec ČSSD Ploc kritizoval zastavení prodeje mimo jiné proto, že na přípravě pozemků v Harrachově se významně podílel majetkový úřad, který spadá pod ministerstvo financí. Babiš podle Ploce přitom nikdy nevysvětlil, zda úřad chyboval.

Pokračovat v jednáních o dalším osudu areálu v Harrachově chtějí zástupci dotčených subjektů co nejdříve. Podle hejtmana Půty by měli znovu usednout k jednacímu stolu už v lednu.

Reklama

Doporučované