Hlavní obsah

Závodíme o prodloužení smlouvy s Ferrari, říká před začátkem sezony Formule 2 šéf české stáje Charouz

Rozhovor s Antonínem Charouzem před startem sezony formule.Video: Josef Mačí, Seznam Zprávy

 

Reklama

V doprovodném seriálu Formule 1 se poprvé představí česká stáj. Charouz Racing System funguje jako juniorka Ferrari.

Článek

Začíná sezona Formule 1. O pátý titul v kariéře se s největší pravděpodobností utkají Lewis Hamilton z Mercedesu a pilot Ferrari Sebastian Vettel. Zároveň to bude velký souboj německé a italské stáje o pohár konstruktérů. Zatímco Mercedes bude usilovat o pátý titul v řadě, Ferrari se chce po dlouhých deseti letech opět vrátit na vrchol.

Formule 1 startuje 25. března v Austrálii, čeští fanoušci budou ale sledovat i dění ve Formuli 2. V loni obnoveném seriálu bude poprvé závodit česká stáj Charouz Racing System. A právě s Ferrari je blízce propojená. Funguje jako juniorka italské stáje a v jejích barvách pojedou jezdci Ferrari Driver Academy Louis Delétraz a Antonio Fuoco.

„Spolupracujeme s Ferrari v mnoha oblastech, ať už je to inženýring, vyhodnocování dat, máme k dispozici simulátor, techniky z Formule 1. O rozpočet se nestaráme, soustředíme se jen na závody,” říká majitel týmu Charouz Racing System Antonín Charouz.

Fomule 2 kopíruje v omezeném formátu program F1. Startuje proto později - 7. dubna v Bahrajnu. Předsezonní testy se české stáji nad očekávání vydařily, oba jezdci se drželi mezi nejlepšími.

„Ve všech testech, které jsme absolvovali, jsme se drželi v první pětce nebo sedmičce. Máme zkušené jezdce, kteří mají odjetou sezonu ve Formuli 2, a pomohlo nám i nové auto, s nímž se musí sžít všechny týmy,” okomentoval předsezonní testy Charouz.

Mezinárodní automobilová federace se snaží oba seriály co nejvíce propojit, a proto i monoposty ve Formuli 2 jsou technicky blízké nejvyšší kategorii, včetně hojně kritizovaného bezpečnostního systému Halo.

„Jde hlavně o bezpečnost. Halo ale znamená ve Formuli 2 40 kilo navíc ve špatném těžišti. Technicky to tedy není dobře, ale ochraní to závodníky,” dodal Charouz.

Česká stáj Charouz Racing System chce, aby oba její jezdci pravidelně dojížděli v první desítce. Bojují totiž nejen o body v šampionátu, ale i o partnerství s Ferrari na další sezony.

Pořad SPORT sledujte každý všední den od 18:30 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Související témata:

Doporučované