Hlavní obsah

Nejtěžší i nejoriginálnější maraton na světě. Na Jižním pólu

Běžci běželi závod na Antarktidě.Video: Renáta Matoušková, AP

 

Reklama

Závodníci běželi na Antarktidě maraton v minus 20 stupních. Jedná se o jeden ze dvou závodů, které se na kontinentu běží.

Článek

Kousek od Jižního pólu se uskutečnil jeden z nejnáročnějších maratonů vůbec. Antarktického ledového maratonu se zúčastnilo 57 běžců. Každý z nich musel za účast zaplatit 15 tisíc euro (asi 390 tisíc korun).

Nejstudenější a nejizolovanější závod se běží při teplotě kolem minus 20 stupňů Celsia. Kvůli krutým extrémním podmínkám musí závodníci běhat v brýlích a kuklách, které chrání celý obličej.

Závod se od roku 2006 běhá kolem tábořiště Union. Letošním vítězem se stal Polák Piotr Suchenia s časem 3 hodiny a 49 minut. Necelou hodinu a půl po něm doběhla první žena, Litevka Roma Puisienová.

Mužským držitelem rekordu z tohoto závodu je Čech Petr Vabrousek. V roce 2013 uběhl antarktický maraton za 3 hodiny a 34 minut. V roce 2007 se závodu zúčastnil i vozíčkář William Tan.

Kromě antarktického ledového závodu se na Antarktidě uskuteční ještě jeden běžecký závod, který je součástí světové maratonové výzvy.

Reklama

Související témata:

Doporučované