Hlavní obsah

Zavražděna komunisty. Na budovách v Praze zavlají plachty s Horákovou

Foto: Rostislav Novák, ČTK

Záběr z procesu s Miladou Horákovou.

Reklama

Na budovách po celé Praze se objeví černé prapory a vizuály s heslem „Zavražděna komunisty“ a fotografií Milady Horákové při soudním procesu. Děje se tak proto, že v sobotu uplyne sedmdesát let od její popravy.

Článek

„Cítím jako povinnost, aby se město zapojilo do vzpomínkové akce 70 let od justiční vraždy doktorky Horákové. Je to symbol zvůle komunistického režimu, absolutní zneužití justičního systému k odstranění nepohodlných kritiků. Musíme si připomínat i takto tragické události, abychom měli v paměti, co náš národ potkalo, a abychom nebyli odsouzeni naši minulost opakovat,“ vysvětluje pražský radní Jan Chabr.

Foto: město Praha

Vizuály, které se objeví v Praze.

Mezi objekty, kde lidé uvidí vizuály, patří například budova na Národní 43 nebo náplavky. „Vybrali jsme objekty, které se podle nás k důstojné připomínce hodí. Jsme rádi, že můžeme tímto způsobem přispět k udržování této tragické události v paměti lidí,“ dodal Filip Veselý z firmy Trade Centre Praha, která spravuje nemovitosti v majetku hlavního města.

V pátek 26. června bude navíc pomocí mluvících sirén a prostřednictvím reprodukce v metru několikrát odvysílána audio koláž z autentických nahrávek s Miladou Horákovou při vykonstruovaném procesu.

„Miladu Horákovou poslal ve vylhaném procesu na smrt komunistický režim. Ona sama byla statečnou bojovnicí proti sociální nerovnosti či za práva žen, což jsou problémy, které v naší společnosti rezonují, bohužel, i dnes,“ dodal za občanskou iniciativu Milada 70: Zavražděna komunisty Lukáš Černý. „Jelikož se objevují snahy tento temný moment naší společné minulosti relativizovat či dokonce zpochybňovat, považujeme za nezbytné moderní historii dlouhodobě a systematicky připomínat a edukovat o ní další a další generace. Jedině tak se z historického vývoje může naše společnost poučit.“

Audio koláže budou v metru a v ulicích odvysílány v pátek v 10:35, 12:35 a 14:35 hodin.

Reklama

Doporučované