Hlavní obsah
Online

Podle americké vlády do nepokojů zasahují zahraniční síly

Foto: Profimedia.cz

Protesty kvůli smrti George Floyda pokračovaly ve Washingtonu již šestý den v řadě.

Reklama

aktualizováno •

V USA stále pokračují nepokoje, které vypukly kvůli smrti černocha George Floyda. Bývalému policistovi Dereku Chauvinovi, který je obviněn z Floydovy vraždy, generální prokurátor zvýší obvinění z třetího na druhý stupeň.

Článek

Co byste měli vědět?

- Podle agentury AP zavražděný George Floyd prodělal koronavirus. Výsledek pitvy ukazuje s největší pravděpodobností asymptomatický průběh nákazy, neměl by tedy mít vliv na úmrtí.

- Bývalý americký prezident Barack Obama ve vlně protestů, kterou vyvolalo úmrtí černocha George Floyda po tvrdém zákroku bělošského policisty, vidí naději na pokrok v boji proti „institucionalizovanému“ rasismu, jenž podle něj ve Spojených státech přetrvává. První černošský šéf Bílého domu také vyzval starosty amerických měst, aby po konzultaci s veřejností změnili pravidla pro policii ohledně používání násilí.

- Americká policie zadržela a obvinila tři muže s vazbami na extrémní pravici, informují místní média. Podle úřadů se muži snažili vyvolat násilnosti při demonstracích kvůli smrti George Floyda. Muži nejprve údajně plánovali vyvolat násilnosti při dubnových demonstracích proti nouzovému stavu. Zadrženi však byli o víkendu cestou na současné protesty, když vyráběli výbušniny.

DĚNÍ V USA JSME SLEDOVALI ONLINE I VČERA:

  • Neustálá šikana, říká o životě Afroameričanů v USA basketbalista

    Basketbalista NBA Thabo Sefolosha má s policejní brutalitou vůči Afroameričanům vlastní zkušenost, v roce 2015 mu policisté během neoprávněného zatčení v New Yorku zlomili nohu, píše CNN. „Myslím, že každý černoch v Americe podle mého názoru ze čtrnácti let, co jsem zde žil, se může cítit ohrožen,“ řekl Sefolosha stanici CNN. „Je tu neustálá šikana. Myslím, že je to zneužití moci, což můžete vidět už v předškolním věku, dále pak šikanování na střední škole. Ta šikana je na tak vysoké úrovni, že lidé musí být naštvaní,“ cituje CNN Sefoloshu.

  • Probíhá pietní akce. Georgeovi se dostane spravedlnosti, slíbil jeho bratr

    Na pietě promlouvají jednotliví hosté, ať už členové rodiny Georga Floyda či jeho známí. Advokát jeho rodiny během památeční sešlosti řekl, že nechce, aby ve Spojených státech fungoval jeden soudní systém „pro černé a jeden pro bílé“. „Nechceme dva systémy spravedlnosti v Americe. Tato událost je moment, který nám dává tu nejlepší příležitost dosáhnout vysoké myšlenky, na které byla tato země založena,“ řekl dnes Benjamin Crump v Minneapolisu.

    Rodney Floyd, mladší bratr George, řekl, že ho bratr naučil „jak být mužem“. George Floyd podle něj „dělal maximum, co mohl, a z chyb, které udělal, se uměl poučit.“ Jejich sourozenec Philonise připomněl, že pro George musí získat spravedlnost: „Všichni tito lidé přišli navštívit mého bratra. A je podle mě úžasné, kolika srdcí se dotkl. Každý pro něj chce spravedlnost, chceme spravedlnost pro George. A dostane ji.“ Philonise Floyd o bratrovi řekl, že ho lidé měli rádi, neboť s nimi jednal, jako by byli výjimeční. „Cítili se, jako by byli prezidentem,“ uvedl o pocitu, který podle něj při kontaktu s Georgem lidé měli.

    Piety se mimo jiné zúčastnili reverend Jesse Jackson bojující za občanská práva, Martin Luther King mladší, který je stejnojmenným synem někdejšího známého černošského pastora a bojovníka za rasovou rovnoprávnost, či senátorka za stát Minnesota Amy Klobucharová. Floydův pohřeb je plánován na 9. června v Houstonu, kde vyrůstal a dlouho žil.

  • Floydově rodině vyjádřil soustrast viceprezident Mike Pence

    Viceprezident Mike Pence na svém Twitteru vyjádřil rodině a přátelům George Floyda „sympatie a modlitby“. Pence nazval Floydovu smrt „tragédií“ a zopakoval slib prezidenta Trumpa, že „spravedlnost bude vykonána“.

  • Dosáhnout odsouzení za smrt Floyda nebude podle prokuratury lehké

    Trestní stíhání a souzení amerických policistů, po jejichž zásahu minulý týden v pondělí zemřel v Minneapolisu černoch George Floyd, bude náročné a dlouhé. Podle portálu BBC to prohlásil generální prokurátor státu Minnesota Keith Ellison. Ten proto vyzval pobouřenou veřejnost, aby s návratem k normálnímu životu nečekala na konec procesu. Jeden ze čtyř nyní již bývalých policistů byl obviněn z vraždy, ostatní tři pak z napomáhání k vraždě.

    Tvrdou kritiku od veřejnosti i politiků vyvolal postup policisty Dereka Chauvina, který při zatýkání takřka devět minut klečel Floydovi na krku, ačkoli si muž stěžoval, že nemůže dýchat, a později zcela přestal reagovat. Chauvin byl spolu se třemi kolegy nejprve propuštěn z policejního sboru a po několik dnech, kdy nepokoje zachvátily řadu měst, byl zatčen a obviněn z vraždy třetího stupně a ze zabití druhého stupně. Ve středu prokuratura kvalifikaci činu zpřísnila na vraždu druhého stupně, Floydova rodina ale požaduje Chauvina obvinit ještě tvrději, a to z vraždy prvního stupně.

    Za vraždu prvního stupně je považována taková, kdy si pachatel čin dopředu promyslí a připraví. U druhého stupně je vrah rovněž veden úmyslem zabít, čin ale přímo neplánoval.

  • Univerzita v Minneapolisu zakládá „fond George Floyda“, vyzývá i další

    Scott Hagan, šéf North Central University v Minneapolisu, během vzpomínkové bohoslužby oznámil vznik „fondu George Floyda“. Řekl, že na něj již obdržel příspěvky ve výši více než 52 000 dolarů. „Nyní vyzývám každého univerzitního vedoucího ve Spojených státech amerických, aby vytvořil svůj vlastní pamětní fond George Floyda.“

    „Aby se lidé z tohoto národa mohli dát na vysokou školu podle svého výběru, je na čase investovat jako nikdy předtím do nové generace mladých černých Američanů, kteří jsou připraveni převzít vedení našeho národa. Pojďme do toho společně,“ řekl.

  • Do nepokojů v USA podle vlády zasahují zahraniční síly

    Do nepokojů ve Spojených státech, které vyvolala smrt černocha George Floyda, zasahují zahraniční aktéři snažící se ovlivnit všechny znesvářené strany. Dnes to na tiskové konferenci prohlásil americký ministr spravedlnosti William Barr, který z titulu své funkce zastává i post generálního prokurátora USA.

    Barr rovněž řekl, že federální bezpečnostní sbory se zaměřily na vypátrání podněcovatelů násilných akcí. Dodal, že protesty spojené s pietou za Floyda se ve svůj prospěch snaží ukrást radikální skupiny včetně krajně levicového hnutí Antifa. Toto hnutí za strůjce násilností považuje americký prezident Donald Trump.

  • Policisté zaklekli na krk osmnáctiletého mladíka, video se přezkoumává

    Policie v Sacramentu v Kalifornii vyšetřuje pondělní incident, kdy policisté při zatýkání osmnáctiletého mladíka použili stejnou taktiku klečení na krku jako při zadržení George Floyda. Situaci zachytilo amatérské video.

    „Video zachycuje konec incidentu, kdy se policisté pokoušejí provést zatčení za rabování,“ uvedl pro CNN důstojník Karl Chan. Policista uvedl, že osmnáctiletý Tyzhon Johnson vyraboval obchod a před policisty se následně pokusil utéct. „Johnson byl zatčen kvůli rabování a odporu při zatýkání.“ Mladík byl převezen do vězení Sacramento County, propuštěn byl v úterý. Zdokumentované použití síly při zatýkání bude nyní přezkoumáno, dodal policista.

  • Policie dopadla tři muže s vazbami na pravicové extremisty, vyráběli bombu

    Americká policie zadržela a obvinila tři muže s vazbami na extrémní pravici, informují místní média. Podle úřadů se muži snažili vyvolat násilnosti při demonstracích kvůli smrti George Floyda. Muži nejprve údajně plánovali vyvolat násilnosti při dubnových demonstracích proti nouzovému stavu. Zadrženi však byli o víkendu cestou na současné protesty, když vyráběli výbušniny.

  • Švédská policie použila na demonstranty slzný plyn

    Švédská policie použila slzný plyn k potlačení části protestu před královským palácem v centru Stockholmu, kde tisíce lidí demonstrovaly proti rasismu na protestu, jenž byl svolán na podporu organizace Black Lives Matter.

  • Snapchat přestane propagovat příspěvky prezidenta USA Trumpa

    Sociální síť Snapchat nadále nebude zařazovat příspěvky amerického prezidenta Donalda Trumpa do svého výběru zpráv od politiků a veřejně známých osobností. Podle agentury AP to ve středu oznámila společnost Snap, která sociální síť provozuje. Snapchat je po Twitteru a Facebooku další sociální sítí, která v posledních dnech promýšlí a upravuje svůj přístup k nedávným Trumpovým kontroverzním výrokům.

    „Nebudeme šířit hlasy, které podněcují násilí a bezpráví tím, že jim dáme volný prostor v nabídce Discover,“ uvedla společnost Snap. „Rasově motivované násilnosti a bezpráví nemají v naší společnosti svoje místo a stojíme společně za všemi, kteří usilují o mír, lásku, rovnost a spravedlnost v Americe,“ dodala firma v prohlášení.

  • „Bezcitné rasistické jednání“. Vévodkyně Meghan připomněla nepokoje v roce 1992

    Vévodkyně ze Sussexu se vyjádřila ke smrti George Floyda během projevu ke studentům střední školy Immaculate Heart High School v Los Angeles. „Vždy upřednostněte potřeby druhých nad svým vlastním strachem,“ řekla vévodkyně. „Tato slova mám v hlavě po celý můj život, poslední týdny nad nimi přemýšlím ještě více,“ cituje Meghan CNN. Vzpomněla také na nepokoje v Los Angeles v roce 1992, kdy bylo Meghan 11 let, které podle ní také vyvolalo „bezcitné rasistické jednání“.

  • Národní garda posílá do San Diega 200 svých členů

    Až dvě stovky členů Národní gardy dorazí do San Diega na jihu Kalifornie na pomoc místní policii, informovala CNN. „Budou spolupracovat s policejními orgány a zajišťovat bezpečnost kritických infrastruktur (veřejné budovy, soudní budovy, energetické sítě atd.) během protestů, aby zabránili rabování a žhářství,“ uvedlo oddělení šerifa v San Diegu na svém twitterovém účtu.

  • Floridská policie vyšetřuje chování strážníka, klečel muži na krku

    Policejní oddělení na Floridě zahájilo interní vyšetřování poté, co se na sociálních sítích objevilo video, kde policista ze sboru v Sarasotě při zatýkání klečí muži na krku, píše CNN. V téměř devadesát sekund dlouhém videu pořízeném kolemjdoucím během incidentu, který se stal 18. května, jsou vidět tři policisté. Jeden z policistů je pak vidět, jak klečí muži na hlavě a krku. Policie byla přivolána z důvodu domácího násilí. „Když jsem začal křičet, proč mě zatýkají, jeden z nich mi klekl na krk,“ cituje CNN Patricka Carrolla.

  • Policista v Kalifornii zastřelil Hispánce, kladivo měl za pažbu pistole

    Policista ve městě Vallejo v Kalifornii zastřelil klečícího muže, mylně považoval kladivo v jeho kapse za střelnou zbraň, konkrétně za pažbu pistole, informuje deník The New York Times. Sean Monterrosa, 22letý muž hispánského původu, se pokoušel utéct z prodejny lékárenského řetězce Walgreens, který byl v tu chvíli rabován. Ve vyjádření policie stojí, že muž podle strážníka představoval bezprostřední hrozbu. Případ již řeší vedení policie. Podle deníku tak může dojít ještě k další eskalaci situace v Kalifornii, kde také probíhají protesty kvůli smrti George Floyda.

  • Protesty nedaleko Bílého domu doprovodil zpěv

    Jako surreálné, krásné a poklidné popsala scény ze středečních protestů nedaleko Bílého domu reportérka deníku The Washington Post Hannah Natansonová. Demonstranti zpívali píseň Lean On Me od soulového zpěváka Billa Witherse.

  • Města pomalu ruší zákazy vycházení

    Los Angeles a Seattle mají v plánu zrušit zákaz vycházení, informuje CNN. Zákaz vycházení v desetimilionovém Los Angeles by měl skončit tento čtvrtek, tedy po čtyřech dnech od zavedení. Oproti předchozím opatřením, kdy zákaz vycházení platil od 18 do 6 hodin, rozhodlo vedení města o jeho zkrácení, dnes bude trvat od 21 do 5 hodin. V Seattlu, kde měl zákaz původně trvat do konce týdne, byl již zrušen.

  • Policisté zavraždili George Floyda, říká klíčový svědek

    „Jsem klíčovým svědkem toho, že policisté zavraždili George Floyda…“ cituje deník The New York Times Maurice Lestera Halla, Floydova spolujezdce v době zákroku policie. „Ať už jsem si prošel čímkoliv, už je po všem. Není to o mně,“ řekl v rozhovoru. Podle Halla Floyd během zatýkání nijak policii neodporoval.

  • „Nemůžu dýchat.“ Zemřel další Afroameričan v policejní vazbě

    Pitva zjistila, že 33letý Manuel Ellis, Afroameričan, který zemřel v policejní vazbě v Tacomě, zemřel v důsledku nedostatku kyslíku. „Nemůžu dýchat,“ řekl podle deníku The New York Times, než zemřel. Zdravotníky policie zavolala čtyři minuty po zadržení, ti se Ellise snažili zachránit čtyřicet minut, nakonec ho ale prohlásili za mrtvého. Policejní oddělení při zatýkání nezjistilo žádné porušení pravidel a poslalo policisty zpět do práce. Podle vyšetřovatelů Ellis ještě dýchal, když na místo dorazil zdravotnický personál. Vyšetřovatelé nyní případ předají státním zástupcům.

Reklama

Hlavní zprávy