Hlavní obsah

Zavražděný novinář Kuciak údajně mapoval i praní peněz drogovou mafií v Tatrách

Foto: Profimedia.cz

Vzpomínka na Jána Kuciaka a jeho přítelkyni Martinu Kušnírovou.

Reklama

Slovenský novinář Ján Kuciak před tím, než jej v únoru i se snoubenkou zavraždil dosud neznámý pachatel, pracoval také na případu týkajícím se mezinárodní drogové mafie z Belgie, která na Slovensku prala peníze.

Článek

Zavražděný slovenský novinář Ján Kuciak údajně mapoval i praní peněz na Slovensku drogovým gangem z Belgie, který měl vazby na italskou mafii. Pátrání popsaly weby Aktuality.sk a Investigace.cz. Slovenská policie se v reakci zdržela podrobnějšího vyjádření s tím, že věcí se zabývá tým vyšetřující Kuciakovu vraždu.

„Belgická policie nás požádala o mezinárodní součinnost, kterou jsme poskytli. Bližší informace nemůžeme poskytnout, protože i touto věcí se zabývá tým vyšetřující vraždu Jána Kuciaka,“ řekl mluvčí slovenské policie Michal Slivka podle serveru Noviny.sk.

Silvio Aquino, šéf gangu, který pašoval přes přístavy v Rotterdamu a Antverpách kokain z Jižní Ameriky, podle zmíněných webů od roku 2012 údajně pral své peníze i přes hotel v tatranské obci Stará Lesná, kde pracovala jeho slovenská manželka. Aquina zastřelila skupina útočníků v roce 2015, údajně při nepovedeném pokusu o únos, členové jeho gangu skončili před soudem v Belgii.

Kauza je označována za jeden z největších drogových případů v dějinách Belgie. Oficiální vyšetřování obchodu s kokainem a jeho pašování zahrnovalo 34 obviněných. Zabavené věci měly hodnotu v přepočtu přes více než 200 milionů korun. Podle odhadu žalobců jen během osmi měsíců, po které policie Aquinovy sledovala, dovezli do Evropy 2400 kilogramů vysoce kvalitního kokainu a vydělali přibližně půl miliardy korun.

Reklama

Doporučované