Hlavní obsah

Praha věnuje zavražděnému starostovi Gdaňsku ulici. Muži, který stejně uctil Havla

Bývalý disident a spolupracovník Václava Havla vzpomíná na Pawla Adamowicze.Video: Josef Mačí, Seznam Zprávy

 

Reklama

Polsko drží státní smutek za Pawla Adamowicze, jehož minulou neděli nožem smrtelně zranil atentátník. Třiapadesátiletý politik měl dlouholeté vazby na české disidenty.

Článek

Polsko drží od pátečního do sobotního večera státní smutek za Pawla Adamowicze. Starosta Gdaňsku, oblíbený politik, byl minulou neděli smrtelně napaden nožem před zraky stovek občanů, kteří přišli na charitativní akci.

Adamowicz, který po útoku 27letého muže několik dní marně bojoval o život, měl blízký vztah k Česku. V mládí byl členem Solidarity a dobře se znal s českými disidenty. Ještě jako student práv na gdaňské univerzitě se podílel na organizaci protestů v roce 1988.

Vztahy mezi polským a českým disentem byly vždy blízké.

„Polská Solidarita vždy uváděla jako impuls ke svému vzniku Chartu 77. A naopak Charta se s velkým respektem dívala na Solidaritu, protože na rozdíl od ní byla mohutným hnutím, které mělo podobu i odborové organizace,“ říká někdejší tajemník Václava Havel Vladimír Hanzel, který na Facebooku připomněl jeden z Adamowiczových činů.

Gdaňský starosta totiž po smrti Václava Havla v roce 2011 okamžitě pojmenoval po českém prezidentovi jednu z ulic v Gdaňsku. Ta se tak stala prvním místem, které neslo Havlovo jméno.

„To byla jeho iniciativa," říká Vladimír Hanzel o Pawlu Adamowiczovi. „Václav Havel zemřel v neděli. Ve čtvrtek to rada města na návrh starosty odsouhlasila. A hned v pátek, v den státního smutku, pojmenovali ulici v Gdaňsku jménem Václava Havla,“ popisuje bleskovou akci někdejší Havlův tajemník. „Překvapila mě ta rychlost – vzhledem k tomu, že v Polsku je podobně tuhá byrokracie jako u nás.“

Václav Havel byl na návštěvě Gdaňsku v roce 1993. V té době byl už tehdy 27letý Adamowicz členem městské rady. Starostou se stal v roce 1998 a v křesle vydržel až do své smrti.

Václav Havel je dodnes v Polsku uznávanou osobností. Na začátku devadesátých let znělo tamní společností heslo „Havel na Wawel“, tedy „Havel na Hrad“.

Vladimír Hanzel byl s reportérem Seznamu v hospodách, kam rád chodil Václav Havel.

V královském hradě na kopci Wawel po staletí žili polští panovníci a populární slogan byl odpovědí na vystřízlivění z revoluční euforie. Polským prezidentem zůstal až do konce roku 1990 komunistický generál Wojciech Jaruzelski. Toho vystřídal Lech Walesa, který ale Poláky začal leckterými svými kroky rozdělovat.

Pawel Adamowicz byl v Gdaňsku obrovsky populární. Radnici vedl nepřetržitě od roku 1998 a v gdaňské samosprávě působil již od jejího vzniku v roce 1990. V loňských volbách porazil kandidáta vládní strany Kacpera Płażyńského, ačkoliv ve volbách kandidoval jako nezávislý.

Je pravděpodobné, že jméno Pawla Adamowicze teď zůstane natrvalo i v Praze.

Pražský primátor Zdeněk Hřib si totiž na Facebooku všiml připomínky od Vladimíra Hanzela a navrhl, aby Praha pojmenovala po zavražděném starostovi Gdaňsku některou ze svých ulic.

„Jakmile bude jmenována místopisná komise, budou její členové pověřeni tím, aby určili vhodnou lokalitu. Budou také rozhodovat o tom, zda půjde o přejmenování některé z ulic nebo o pojmenování nové ulice. Celé by to mělo trvat asi dva měsíce,“ řekl Seznamu primátor Hřib.

Vladimír Hanzel pak uvedl, že ho tato reakce potěšila. „V koutku duše jsem měl takové přání, ale nijak jsem se v tom neangažoval,“ říká.

Reklama

Doporučované