Hlavní obsah

Zavřeli ho do rakve, protože je černoch. JAR se vrátily vzpomínky na apartheid

 

Reklama

V JAR začal soud řešit případ dvou bělochů s rasisitickým motivem, v zemi to vyvolalo spoustu protestů proti rasismu.

Článek

Jihoafrická republika znovu probírá otázku rasové rovnoprávnosti. Vyvolal ji rasově motivovaný zločin dvou mužů, kteří dnes kvůli němu stanuli před soudem.

Dva bílí Jihoafričané s použitím násilí zavřeli do rakve muže černé pleti a pak mu vyhrožovali, že rakev polijí benzínem a zapálí. Celý incident si natáčeli na video, které poté zveřejnili a to okamžitě vyvolalo rozruch na sociálních sítích.

Případ znovu otevřel téma rasové rovnoprávnosti v zemi a připomněl dobu apartheidu, kdy v JAR byla rasová segregace. Po pádu režimu se stal v roce 1994 prezidentem Nelson Mandela, který byl symbolem boje za rasovou rovnoprávnost v zemi. I 22 let poté se země stále potýká s rasismem.

Spousta lidí i politiků proto začala před soudem protestovat. Mezi protestujícími byla dominantní jihoafrická strana African National Congress nebo strana Democratic Alliance. Na jejich transparentech stálo „Ano integraci” či „Odmítáme diskriminaci”.

Protestů se účastnila i levicová strana Economic Freedom Fighters, která usiluje o rovnější distribuci bohatství mezi bělochy a černochy.

Mluvčí strany nemůže pochopit, co obviněné vedlo k tomuto otřesnému činu: „Proč to běloši 22 let poté, co jim Nelson Mandela odpustil, udělali?”

Černochů je v JAR převaha - tvoří 80 % celé populace, přesto většinu ekonomiky drží v rukou běloši. Jejich průměrný příjem domácnosti je šestkrát vyšší než příjem černošské domácnosti, uvádějí data z roku 2011.

Soudce případ odložil do 25. ledna příštího roku. Do té doby zůstanou násilníci ve vazbě.

Reklama

Související témata:

Doporučované