Hlavní obsah

Zavřeli mi v Detroitu dveře, ještě než jsem tam přiletěl. Nová hvězda Sparty upřímně o krutosti NHL

Matěj Machovský o roce v zámoří.Video: Adam Sušovský

 

Reklama

Nejlepší hokejová liga světa se s hokejisty nemazlí, prosadí se jen ti odolní: Matěj Machovský po roce svůj boj o dětský sen vzdal. V Detroitu mu slibovali hory doly, nakonec skončil na farmě farmy až ve třetí „nejvyšší“ americké soutěži. V příští sezoně bude vyvracet mýty o zakletém brankovišti hokejové Sparty.

Článek

„Zavřeli mi tam dveře ještě, než jsem tam přiletěl. Při podpisu smlouvy to tak nevypadalo, nakonec jsem zjistil, že jediný člověk, který mě v organizaci chtěl, byl trenér gólmanů z farmy. Nikdo mi neřekl nic na rovinu, pořád mě vodili za nos,“ hokejový brankář Matěj Machovský zvolil na adresu svého bývalého klubu nezvykle ostrá, o to více upřímná slova.

Machovský před rokem patřil do kádru hokejové reprezentace a opouštěl domácí extraligu jako její hvězda. V Detroitu se chtěl prát o místo v NHL, místo toho se neprosadil ani na jeho farmě. A velkou část sezony strávil v ECHL, v hierarchii zámořských lig až třetí soutěži. Soutěži, které se přezdívá hrob hokeje.

Na vlastní kůži tak poznal, jak krutá umí NHL ke sportovcům být. Často nestačí být nejlepší, sportovec musí být odolný. Machovský po roce snažení ve čtyřiadvaceti letech svůj boj vzdal. Nabídku od jiného klubu nedostal. A s Detroitem dle svých slov už nechce mít nic společného.

„Ztratil jsem tam rok své hokejové kariéry,“ utrousil Machovský českým novinářům. Rozhodl se vrátit do extraligy, z ní jej v organizaci Red Wings vystřídá slovenský gólman Hradce Králové Patrik Rybár. Machovský má před sebou novou, po roce trápení také pěkně těžkou výzvu. Rozhodl se podepsat smlouvu ve Spartě, která v něm vidí oporu – suverénního gólmana číslo jedna. Ale takových už bylo…

„Ve Spartě se tahle pozice hodně řeší. Vyhrajete, jste za hrdinu. Prohrajete, je to horší,“ říká Machovský. V nové pozici prý bude nejlepší nečíst noviny.

Sparta – jeden z největších a nejbohatších českých klubů – čeká na mistrovský titul od roku 2007. Za tu dobu hrála jen jednou finále, letos její pouť v play-off skončila už v předkole. Nezřídka za to prý mohli nepřesvědčiví gólmani, kteří prý neuměli unést nervózní prostředí velkého klubu.

Klub totiž vede jeho brankářská legenda Petr Bříza. A ten má na gólmany pořádné nároky. Od konce jeho kariéry v roce 2006 se jich ve Spartě vystřídalo sedmadvacet. Nebo, a to zní ještě hůř, osmnáct gólmanů za posledních pět sezon.

Dotáhne Spartu k úspěchu někdejší hvězda Plzně?

Video: Skromné začátky hokejové superstar. Maminka vypráví, jak Česku vychovala Davida Pastrňáka

Začátky Davida Pastrňáka.Video: Adam Sušovský

Reklama

Související témata:
Matěj Machovský

Doporučované