Hlavní obsah

Zavřená sportoviště Čechy nezastavila. Jen místo lyží kupují kluzáky

Foto: Profimedia.cz

Zavřené sjezdovky nacházejí nové uplatnění.

Reklama

Místo lyžování v Alpách výlet na skialpy. Češi se adaptovali na omezení způsobená pandemií a podle toho nakupují sportovní vybavení. Dovolenou v zahraničí mění za procházky a hrátky na sněhu.

Článek

Zavřené vleky a přísná omezení sportovního vyžití již téměř rok komplikují volnočasové aktivity většiny pohybumilovných Čechů. To však lidem nezabránilo si najít pro udržení fyzické kondice alternativy.

„O sto procent vzrostl zájem o skialpinistické vybavení, na čemž se bezpochyby podepisují aktuálně zavřené vleky. Velký zájem budí i mačky, ledovcové vybavení nebo sněžnice,“ popisuje současné trendy manažer nákupního rádce a srovnávače Zboží.cz Jan Kriegel. Data vycházejí z meziročního srovnání v období od 1. do 21. ledna let 2020 a 2021.

Největší nárůst je však patrný v kategorii sáně, boby a kluzáky. Zájem o tyto komodity vzrostl o 3 590 procent. Sněhová nadílka v minulých dnech tedy zjevně vyvolala chuť si hrát. Nakupovali však i „serióznější“ sportovci. „Boom zažívá celé běžecké lyžování (+ 690 %), produkty v oblasti sjezdového lyžování naopak zaznamenaly propad zájmu o polovinu,“ vypočítává změny Kriegel.

Obliba nenarůstá jen u aktivit vyžadujících sníh. Zatímco na dnes tak populární otužování jsou třeba jen plavky, u dlouhých procházek může pomoci také vybavení. Zájem o hole na nordic walking vzrostl o 210 %, o ty trekové pak o 170 %.

Projevuje se také skutečnost, že už téměř rok není možné naplno využívat posilovny a wellness centra. A tak se mění vybavení domácností. U činek a závaží eviduje Zboží nárůst zájmu o 380 %, investice putují i do komfortu a pohodlí. „Zájem o sauny a infrasauny na Zboží.cz vzrostl o 190 %,“ říká Kriegel.

Češi se tedy pravděpodobně připravují na to, že protiepidemická opatření v dohledné době nezvolní. Podle severu TN.cz přibral od začátku pandemie každý třetí Čech – v průměru pak ztloustnou o 6,5 kila.

Reklama

Související témata:

Doporučované