Hlavní obsah

Zavřené pražské restaurace mají začít vařit obědy pro děti a seniory

Foto: Unsplash

Ilustrační fotografie.

Reklama

Pražský magistrát se domlouvá s restauracemi, že by dodávaly namísto školních jídelen obědy pro školáky a seniory. Dětská porce by rodiče vyšla na 50 korun a senioři by za oběd zaplatili 80 korun.

Článek

Uvedl to náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN). Projekt začne fungovat od pondělí 9. listopadu 2020 a má pomoci rodičům i restauracím překlenout krizi spojenou s opatřeními proti šíření nemoci covid-19.

„Z vyjádření rodičů vyplývá, že jednou z komplikací, kterým rodiny čelí v souvislosti s dlouhodobým uzavřením základních a středních škol je každodenní zajištění obědů pro děti. V provozu nejsou zdaleka všechny školní jídelny, někdy z důvodu karantény zaměstnanců,“ uvedl Hlubuček.

Vznikne mapa restaurací, které budou do projektu zapojeny. Obědy si budou lidé objednávat den předem. Vydáváno bude každý den vždy jednotné jídlo pro všechny. „Vidíme to jako příležitost pro restaurace, které dramaticky přišly o zákazníky, překlenout období koronavirových omezení,“ dodal Hlubuček.

Na svém facebookovém profilu se rodičů zeptal, zda by takové služby využili. „Ano, práce, distanční výuka a ještě k tomu vařit je nadlidsky výkon,“ zní jedna z odpovědí opatřená třemi vykřičníky.

Další z žen odpověděla toto: „Občas ano, pokud jsem sama s dítětem a mám během několika konferenčních hovorů a distanční výuky ještě uvařit, tak nevím, co dřív. Občas podporou místních podniků řeším oběd pro obě i dnes, když nestíhám. Ale leze to těžce do peněz. Obzvláště, když padám do skupiny, která nedostane ošetřovné.“

Na což radní Hlubuček odvětil, že ekonomický rozměr je jedním z benefitů projektu. „Právě proto by takové obědy byly cenově dostupnější než u komerčních aplikací,“ napsal.

Reklama

Doporučované