Hlavní obsah

Zavřené silnice, uvízlé kamiony v kopcích. Náledí a sníh trápí řidiče

Reportér Seznam Zprávy na cestě po zasněženém Česku: u obce Vystrkov na Vysočině.Video: Pavel Cyprich

 

Reklama

Sněhové jazyky a zmrazky komplikují dopravu na silnicích. Na horách hrozí laviny.

Článek

V České republice druhý den vydatně sněží a zimní počasí komplikuje především dopravu na silnicích. Ke sněhu se během noci navíc přidalo náledí a vítr. Silničáři proto museli vyrazit do terénu. Horská služba varuje před lavinovým nebezpečím a nedoporučuje hřebenové túry.

Ve čtvrtek dopoledne řidiči neprojeli po dálnici D10. Tu nejprve zablokovala nehoda kamionu ve směru na Prahu kolem 35. kilometru. Později havaroval na stejném místě v opačném směru další kamion a dálnice na Mladou Boleslav tak byla ještě před polednem uzavřena.

Zavřené silnice na Ústecku i D8 směrem na Prahu

Husté sněžení a zmrazky komplikují dopravu v Ústeckém kraji. Několik silnic je zavřeno a policie vyjela ve čtvrtek dopoledne ke dvěma desítkám nehod. Problémy jsou na dálnici D8, kde fouká silný vítr a nadále se tvoří sněhové jazyky. Dálnici ve směru na Prahu zablokovala nehoda kamionu.

Úklid cest blokují uvízlé kamiony v kopcích. Nesjízdná je na Teplicku trasa z Mlýnů na Moldavu, na Litoměřicku neprojedou řidiči z Milešova do Kocourova a uzavřena je na Chomutovsku cesta z Horní Halže na Klínovec. S problémy se potýkají řidiči i v centru krajského města. Na křižovatce v Přístavní ulici se srazila dvě osobní auta s kamionem.

Na Vysočině jsou sněhové přeháňky, dohlednost je vlivem srážek snížená. Na silnicích většinou leží vrstva ujetého sněhu. V některých úsecích zvláště v kopcích mají problémy hlavně kamiony. Podle silničářů jsou ale všechny silnice sjízdné, jízda však vyžaduje maximální opatrnost. V terénu je 119 sypačů a 85 radliček.

Video: Problémy s počasím mají i další země Evropy

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Evropu zasypal sníh.Video: Oliver Sálus, Pavel Cyprich

Liberecko trápí silný vítr

Doprava v Libereckém kraji se ve čtvrtek v poledne zlepšila. V oblasti ustalo sněžení. Silničáři otevřeli silnici 13 na Frýdlant, po které nesměli od včerejšího odpledne jezdit nákladní vozy. Na některých horských cestách ale zůstávají sněhové jazyky a závěje, které vytvořil v noci a ve čtvrtek ráno silný vítr.

Největší problémy jsou na silnici 290 mezi Jizerkou, Kořenovem a Vysokým nad Jizerou, kde už je silnice natolik zúžená, že tam jen obtížně projíždějí autobusy. Neprůjezdná je silnice 268, u Krupé havarovala dvě nákladní auta a v Ralsku na stejné silnici uvízl v noci kamion. Pro nákladní dopravu zůstává uzavřena silnice 10 z Tanvaldu na Harrachov, jejíž otevření neočekává dispečink zimní údržby dřív než v pátek. Nákladní vozy s váhou nad šest tun neprojedou ani po silnici přes Oldřichovské sedlo z Mníšku do Raspenavy.

Na silnicích v Královéhradeckém kraji se na otevřených úsecích tvoří sněhové jazyky, na menších silnicích po nočním sněžení zůstává vrstva sněhu. Hlavní silniční tahy jsou mokré po chemickém ošetření, místy na nich zůstává rozbředlý sníh. Kvůli sněhovým jazykům je nesjízdný úsek silnice 32 mezi Kopidlnem a Jičíněvsí na Jičínsku.

Sněžení komplikuje dopravu na některých jihočeských vozovkách. Jde především o Prachaticko, Písecko, Strakonicko nebo Českokrumlovsko. Všechny silnice v regionu jsou po ránu sjízdné pouze se zvýšenou opatrností.

Na jihu Moravy je provoz poklidný

V Jihomoravském kraji jsou dnes ráno komunikace nižších tříd sjízdné se zvýšenou opatrností. Leží na nich místy rozbředlý sníh. Silnice I. třídy jsou naopak sjízdné bez omezení, což platí i pro většinu dálnic. Během dne se má ale ochladit. Meteorologové předpovídají i sněhové přeháňky na většině území kraje.

Na některých místech kraje se už nyní vytváří ledovka. Policie nabádá k opatrnosti zejména na silnici z Brna na Svitavy u obce Lipůvka. Se zvýšenou opatrností jsou sjízdné i silnice na Blanensku. Například u obce Cetkovice na Blanensku jsou sněhové jazyky v délce 300 metrů.

Několik centimetrů sněhu připadlo v noci na dnešek v Karlovarském kraji. Silnice jsou sice sjízdné, ale mohou opět klouzat. V noci se stala vážná nehoda na silnici I/21 u Drmoulu, kde došlo k čelnímu střetu osobního auta s dodávkou a dva lidé byli zraněni.

Video: Podívejte se na předpověď počasí na nejbližší dny

Meteorolog Petr Dvořák o příštích hodinách a počasí o víkendu.Video: Redakce Seznam

Na horách hrozí laviny

Od pondělí přibylo na tuzemských horách 20 až 30 centimetrů sněhu. Kvůli silnému větru se ale na některých místech hromadí až dvojnásobně vysoká nová sněhová pokrývka. Horská služba tak varuje před lavinami. V Jeseníkách vyhlásila ve čtvrtek ráno druhý stupeň lavinového nebezpečí, v Krkonoších dokonce třetí. Záchranáři turistům nedoporučují hřebenové túry.

Reklama

Související témata:

Doporučované