Hlavní obsah

Covid obere české děti o tisíce korun. Spočítejte si, jak moc zchudnou

Foto: Shutterstock

Spočítejte si, o kolik děti i stát podle studie přijdou na příjmech kvůli distanční výuce.

Reklama

Každý týden výuky znamená v budoucnu pro žáky ztrátu 35 tisíc na hrubých příjmech, tvrdí studie. O miliardy korun kvůli tomu přijde v budoucnu stát. Kalkulačka autorů studie ukazuje, o kolik žáci i stát mohou celkem přijít.

Článek

Zatímco cenu za zavřené obchody a služby lze vyčíslit a vidět, svou daň si vybere také distanční výuka. Každý týden, kdy nejsou žáci a studenti fyzicky ve škole, si v budoucnu vyžádá 66 miliard korun. A to jak na straně státu, který přijde o daně, tak především na straně samotných žáků. Týden distanční výuky žáka v průměru bude stát 35 tisíc na hrubých příjmech za celý produktivní život. Vyplývá to ze studie think-tanku IDEA.

„Současná krátkozraká řešení Česku v budoucnu přinesou velké ztráty. Výluka školní docházky se bude do budoucích výdělků a příjmů dnešních žáků a studentů a do veřejných rozpočtů negativně promítat dlouhá desetiletí,“ uvedl výkonný ředitel IDEA při CERGE-EI a jeden z autorů studie Daniel Münich.

Celkově půlroční výluka prezenční výuky během pandemie koronaviru může Česko dodatečně vyjít na 660 miliard Kč, což podle studie převyšuje roční výdaje na důchody.

Nakolik žáka i stát přijde distanční výuka, si můžete vypočítat v kalkulačce.

Reklama

Doporučované