Hlavní obsah

Zavření hospod? Neskutečné, donebevolající, amatérismus, zlobí se čtenáři

Foto: Shutterstock.com

Restauracím patrně nezbyde než se kvůli rostoucímu počtu nakažených covidem vrátit k výdejovým okénkům.

Reklama

„Neskutečné, ať doloží čísly, že jsou restaurace nejvíc rizikové pro přenášení nákazy. To ale neudělá, žádná nemá,“ komentuje čtenář Seznam Zpráv Milan Košťál slova ministra zdravotnictví, že bude zřejmě opět nutné zavřít hospody.

Článek

„Dnes jsem byl na obědě v restauraci. Každý si přišel k pultu s rouškou. Vzal tác a šel si sednout ke stolu sám, nebo s kolegou. Následně tác odnesl a odešel. Absolutně žádný problém. Obsluha byla moc vstřícná a každému moc poděkovali. Ale oni jsou ti špatní,“ diví se Tomáš Hanáček.

Spolu s dalšími čtenáři debatuje v nových diskuzích Seznam Zpráv o dnešních slovech ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO). Uvedl, že pokud nedojde k zázraku, budou příští týden zřejmě muset znovu zavřít restaurace, hospody, bary či kavárny. Podnikat by pak mohly opět pouze formou výdejových okének. Blatný dnes svým vyjádřením reagoval na stoupající počet Čechů nakažených koronavirem.

„Není bezpečnější místo z provozoven než restaurace. Všichni řádně usazeni s rozestupem, žádné mačkání u regálu a u pokladny, kde rozestupy nikdo nedodržuje, vozíky nikdo nedezinfikuje, zásobníky na dezinfekci prázdné,“ nesouhlasí s plánovaným vládním krokem čtenář Marek Jarolím.

Tématu se dnes v komentáři psaném pro Seznam Zprávy věnuje i Jan Vlachynský, spolumajitel populárních brněnských podniků, jako jsou Bar, který neexistuje, Super Panda Cirkus nebo 4Pokoje. „Je mi moc smutno z toho, jak hluboký příkop mezi vládou a gastronomií aktuální vývoj situace vytváří,“ píše Vlachynský. „Na jedné straně dělá vláda z gastra obětního beránka, šikanuje podniky turbulencemi, přemety a veletoči, ale především odmítá komunikovat a vyjednávat se čtvrtmilionovou armádou lidí působících v pohostinství. Na druhé straně pak některé jednotky téhle armády již vyhlašují neposlušnost a rebelii. Vzniká vzájemné neporozumění a odcizení, z čehož nikdy nemůže vzejít nic dobrého.“

O rostoucí zlosti, kterou vyvolávají rozhodnutí kabinetu, svědčí i ostré komentáře čtenářů Seznam Zpráv. Například Libor Novák nejprve ve svém diskuzním příspěvku cituje slova Jana Blatného o ‚zázraku‘. A následně dodává: „Já říkám, že pokud nedojde k zázraku, tak tuto vládu vyženeme brzy klacky ze Strakovky.“

Restaurace, bary a hotely byly zavřené od 14. října. Znovu otevřít mohly ve čtvrtek 3. prosince.

Nestane-li se nic zásadního, zavřít by zřejmě opět měly v průběhu příštího týdne. „Blatný a spol. páchají neuvěřitelné škody na majetku a na zdraví obyvatel. Jejich rozhodnutí a opatření a celý systém PES jsou neuvěřitelně špatná, diletantská, amatérská,“ komentuje to čtenář Martin Švancar.

Restaurace jsou nicméně podle ministra Blatného místem, kde se lidé setkávají s vyšším počtem lidí, jsou tam desítky minut, konzumují jídlo a pijí alkohol. Důvody jsou tak podle Blatného epidemiologické, protože tam nejde nosit roušky a chovat se zcela zodpovědně.

Pro zavřené provozovny, především restaurace, bude chtít Blatný nové kompenzace. Jednal o tom s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO) a ministrem průmyslu a obchodu Karlem Havlíčkem (za ANO). „Budu velmi žádat, aby se pro ně našel lepší systém kompenzací,“ dodal Blatný.

Čtenářka Hana Čeřovská přesto pro případné další zavření restaurací nemá pochopení. „Nechápu, jak si někdo může dovolit brát lidem živobytí, zakazovat pracovat a zavírat provozovny. O tom snad má rozhodovat majitel, tohle se nedělo nikdy. Už by se mělo něco stát, je donebevolající, co se tu děje,“ míní čtenářka.

Reklama

Doporučované