Hlavní obsah

Zavřeni ve Wu-chanu, v izolaci ve Francii. Čeští studenti z Číny se vrátí domů

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Nejspíš už v následujících hodinách budou dva studenti evakuováni z Číny. Čekají je ale dva týdny v karanténě ve Francii.

Článek

Dva čeští studenti, kteří uvázli v karanténě v čínském Wu-chanu, budou evakuováni společně s francouzskými občany do Evropy.

„Máme potvrzené, že Francie akceptovala naši žádost o evakuaci,“ řekl novinářům ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček (ČSSD) a dodal, že se aktuálně jedná o tom, jak bude celá akce logisticky probíhat.

Stejně tak se řeší i detaily ohledně dalších nucených zastávek obou studentů. O tom už v pondělí mluvil premiér Andrej Babiš. Zmiňoval, že studenti budou muset nějakou dobu zůstat ve Francii.

„S největší pravděpodobností půjde o čtrnáct dní karanténního pobytu na území Francie,“ řekl ministr zahraničních věcí s tím, že se o tom stále jedná.

Celá akce by měla proběhnout podle ministra v polovině tohoto týdne, tedy v následujících hodinách.

„V takovéto situaci nám zákon umožňuje, aby náklady nesl stát, budeme o tom se studenty ještě jednat, jestli se budou částečně na nákladech podílet,“ reagoval Petříček na otázku ohledně financování celé evakuační akce.

Vysoce pravděpodobně však vše uhradí stát, protože studenti na zvláštní náklady nemají prostředky.

Zbylí dva občané České republiky nechtějí využít možnost evakuace z Wu-Chanu. Podle ministra žijí ve městě dlouhodobě. Tomáš Petříček také potvrdil, že u dalšího českého občana ve Vietnamu se nákaza virem nepotvrdila.

Jak to aktuálně vypadá na univerzitách v Číně, popsal Seznam Zprávám Matěj Ž. Ten studuje v Su-čou na východě země. Sedmadvacetiletý muž popisoval, že ve školním kampusu nastala panika až v okamžiku, kdy se v neděli objevilo oznámení, že se areál do 23. února uzavírá.

„Ti, co se vrátili v sobotu, se přitom bez problémů na své pokoje dostali. Vyvolalo to obrovský rozruch. Polovina lidí zpanikařila, další část včetně personálu vlastně pořádně neví, co pro ně oznámení konkrétně znamená,“ vysvětluje Čech.

Zahraniční studenti právě toto období využívají k návštěvě svých rodin a vycestovávají z Číny. Další semestr totiž začíná až v březnu.

Reklama

Doporučované