Hlavní obsah

Zavřený hotel Central ve Špindlerově Mlýně chystá alespoň výdejní okénko

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Rušení rezervací na nadcházející víkend a plánování, jak zmírnit ekonomické dopady nových vládních opatření proti koronaviru, teď zaměstnávají také vedení čtyřhvězdičkového hotelu Central 1920 ve Špindlerově Mlýně.

Článek

Uvažují alespoň o otevření výdejního okénka na víkendy, řekl dnes ČTK ředitel hotelu Ondřej Leplt. Hotel v centru největšího krkonošského střediska je kvůli vládnímu nařízení letos uzavřený již podruhé, poprvé to bylo na jaře.

Vedení hotelu doufalo, že hosté budou moct přijet na víkend, který si protáhnou až do volné středy 28. října. „Zavíráme, není to samozřejmě příjemné. I když říjen není žádný top měsíc, měli jsme před sebou prodloužený víkend. Rezervací bylo poměrně dost, obsazenost hotelu byla asi 75procentní. Na druhou stranu chápeme, jaká je pandemická situace, je to asi nezbytnost,“ řekl Leplt.

Podle středečního nařízení vlády jsou hotely ode dneška do 3. listopadu pro rekreaci uzavřeny, byl také omezen volný pohyb lidí. Ačkoli byla dosud ve Špindlerově Mlýně tzv. mimosezona, počínaje dneškem tam očekávají zásadní útlum návštěvnosti. „Je to obrovská nejistota. Nikdo neví, co bude v zimě, jestli přijedou zahraniční hosté, jak budou vypadat Vánoce a Silvestr. Závěr a přelom roku je pro nás tradičně vrcholem sezony. Už teď je ale jasné, že Silvestr bude úplně jiný,“ uvedl ředitel.

Očekává, že pokud vůbec bude mít hotel na Silvestra otevřeno, v platnosti zůstanou některá omezení. „Hotel určitě plný nebude. Obávám se, že tady nebudou tradiční hosté z Německa a z Polska, jsem zvědav, jestli se tuto mezeru podaří zaplnit,“ řekl ČTK Leplt.

Koronakrize přiměla hoteliéry ve Špindlerově Mlýně ke změnám, začali se více orientovat na českou klientelu, nastavili vstřícnější podmínky při rušení rezervací a někteří, například právě hotel Central 1920, začali nabízet pobyty all-inclusive.

I když dopady koronakrize ve Špindlerově Mlýně zmírnil rekordní zájem rekreantů v červenci a v srpnu, Leplt očekává letos propad tržeb hotelu Central 1920 o více než 30 procent. A to ještě za předpokladu, že bude mít hotel na konci roku otevřeno. Propouštění zaměstnanců zatím neplánuje. Hotel má 33 pokojů, zhruba 70 lůžek a ceny za ubytování začínají přibližně na 1600 korunách.

Historie hotelu Central 1920 sahá do 19. století, kdy stála na místě současného hotelu hájovna. Po jejím zbourání byl postaven hotel Sněžka, který zažíval dobu své největší slávy okolo roku 1920. Po požáru o šest let později začala přestavba a ve 30. letech minulého století byl otevřen již jako hotel Central. Za komunismu byla budova přejmenována na zotavovnu Pětiletka, název Centrál byl hotelu vrácen až po roce 1989. Pod názvem hotel Central 1920 byl otevřen po rekonstrukci 13. prosince roku 2019, lze se dočíst na webu hotelu.

Reklama

Doporučované