Hlavní obsah

Zavřete hranice úplně. Pendleři jsou problém, zní z krajů

Foto: Tomáš Svoboda

České hranice - ilustrační snímek.

Reklama

Příhraniční kraje se obávají lidí, kteří jezdí za prací do Německa nebo Rakouska. Jsou zásadním ohrožením, říká epidemiolog.

Článek

Kraje, z kterých vyráží nejvíce lidí za prací přes hranici, apelují na vládu a Ústřední krizový štáb, ať úplně zavřou hranice. Takzvaní pendleři pro ně představují zásadní hrozbu.

V Karlovarském kraji evidují už dva případy onemocnění u lidí, kteří dojíždějí za hranici pracovat. Zhruba deset takových případů je v Jihočeském kraji. A už tam připustili, že tamní pendleři nakazili v Česku i další osoby.

„Přibyly tři případy. Z toho dva jsou kontakty na člověka, který pracoval v zahraničí,“ uvedla na pátečním brífinku jihočeská hejtmanka Ivana Stránská (ČSSD). A jihočeská krajská hygienička v sobotu ráno navázala s informací, že mezi nakaženými přibyla další žena, která jezdila za prací do Rakouska.

V Plzeňském kraji aktuálně čekají na výsledky testů u několika pendlerů. „Zatím máme jen případy lidí, kteří byli v zahraničí v kontaktu s nakaženými. Čekáme na výsledky jejich testů,“ říká plzeňský epidemiolog Petr Pazdiora.

Přesto o přeshraničních pracovnících mluví v současné situaci jako o zásadním epidemiologickém nebezpečí, protože vyjíždějí do zemí, kde mají mírnější karanténní opatření, než přijalo Česko.

„Ústřední krizový štáb by to měl prioritně řešit,“ varuje Pazdiora, který je zastáncem neprodyšného uzavření hranic.

Nevyslyšený apel

Výzvu na vládu a krizový štáb, aby zakázaly dojíždět českým pracovníkům přes hranice, v pátek vyslaly Karlovarský, Plzeňský i Jihočeský kraj.

„K tomuto apelu se také přidáváme,“ řekl Seznam Zprávám mluvčí Ústeckého kraje Martin Volf. Sami ale podle něj na kraji nemají přesnější informace o tom, jestli už je v jeho kraji mezi nakaženými i pendler.

Přestože je riziko nákazy u pendlerů vyšší, nemusí se zatím podrobovat přísnějšímu režimu, a to ani ve chvíli, kdy se u nich nákaza projeví.

„Je to stejný postup jako u ostatních pacientů. Není důvod k nim přistupovat jinak,“ konstatuje Petr Pazdiora.

Podle odhadů Jana Bureše, starosty Ostrova a radního Karlovarského kraje pro oblast zdravotnictví, dojíždí za prací přes hranice zhruba 60 tisíc Čechů. V Karlovarském kraji může být až šestina tohoto počtu.

Knihu přeshraničního pracovníka, kterou se musí nově pendleři prokazovat, přitom nepovažuje za funkční opatření.

„Je to obrovské zdravotní riziko,“ říká Jan Bureš. Podle něj totiž tito pracovníci dojíždí denně domů za svými rodinami a zároveň jejich partneři také chodí do práce, kde mohou potenciálně nakazit další.

„Spousta pendlerů má v rodině někoho, kdo pracuje ve zdravotnictví,“ tvrdí radní pro zdravotnictví.

Na prosby krajů vláda prý nereaguje. „Stát to nevyslyšel,“ dodává Bureš.

Pendler v rodině? Zůstaňte doma

Na problém s pendlery upozorňují i čeští zaměstnavatelé. Podnikatel Ivan Nepraš, který má výrobu v Ostrově, řešil ožehavý případ. Podobných přitom může být v příhraničí tisíce.

Ve své firmě zaměstnává skladnici, jejíž manžel dojíždí za prací do Německa.

„Přestože paní nemůže pracovat z domova, řekl jsem jí, ať do práce nechodí. Zůstala doma a já jí platím sto procent mzdy,“ popisuje Nepraš. Obává se totiž, že by mohla celá firma skončit v karanténě, pokud by se zaměstnankyně od manžela nakazila.

Podle podnikatele berou jeho zaměstnanci hrozbu vážně a snaží se dodržovat nutná opatření. Přítomnost lidí, v jejichž rodinách jsou pendleři, vyvolávala ve firmě paniku.

„Na jedné straně museli být lidé, co se vraceli z lyží, dva týdny v karanténě. Pokud nenosíme roušku, hrozí pokuty. A na druhé straně jsou pendleři, po kterých stát nešlape,“ dodává Ivan Nepraš.

Napínající se situace s pendlery má už odraz například na sociálních sítích.

Zatímco několik dní zpět si v rámci několika skupin dávali přeshraniční pracovníci hlavně vědět, jak dlouhé jsou kolony na různých hraničních přechodech, aktuálně je hlavním tématem otázka, jestli mají hranice pro ně zůstat otevřené.

„Někteří z nás už jsou jediní, kdo z rodiny je ještě schopen v téhle situaci vydělat, nikdo nám nepočká s placením nájmu a dalších pohledávek, které lidé mají - a vláda určitě nepomůže,“ píše například žena, která je jasně pro ponechání otevřených hranic pro pendlery.

„Myslíte, že oni se nebojí? Také mají doma rodiny s dětmi, také mají zdravý rozum… Ale musí,“ dodává další muž, podle kterého je pootevřená hranice pro pendlery existenčně nutná.

Ani tady však stejný pohled na věc nesdílí všichni.

„Brečíte tu, že nebudete moci vydělávat. A co všichni ti lidé, co museli tady v Čechách přestat vydělávat? Kadeřnice, restaurace a další…“ ptá se žena, co o sobě tvrdí, že za prací také dojíždí přes hranice.

Další pendler, který pracuje v Rakousku jako lékař, upozorňuje na to, že pro ně platí přísnější opatření – jen jsou málo veřejně známá. Fakticky by měli kromě cesty do práce a z práce zůstat doma. Nemohou vykonávat nezbytné cesty za rodinou, nemohou se účastnit pohřbů ani řešit neodkladné úřední záležitosti či chodit do parků nebo přírody.

Reklama

Doporučované