Hlavní obsah

„Používají drastické metody k převýchově.“ Sinoložka Lomová o čínských táborech pro miliony nepohodlných

Rozhovor se sinoložkou Lomovou o porušování lidských práv v Číně.Video: Filip Horký

 

Reklama

„V táborech musíte pravidelně poslouchat přednášky o politickém zřízení a hodnotách v Číně, studovat a odříkávat zpaměti texty. Smyslem toho školení je změnit vědomí lidí, aby bezvýhradně podporovali současné čínské vedení,“ říká sinoložka Olga Lomová o čínských táborech pro Ujgury.

Článek

„Je to absurdní. Výsledkem tohoto tažení a naivní snahy čínské vlády vymýt lidem mozky a přimět je, aby se chovali jinak, než se chovali po generace, může být radikalizace mladé generace a odhodlání bránit se násilným způsobem. Jsou tu rozbité rodiny, ta doba zavření je hrozně dlouhá, lidem se hroutí živobytí,“ popisuje Lomová.

„Čínský systém je velmi nestabilní, pokud používá takové drastické metody. V krátkodobé perspektivě si možná zachová moc. To nedobré řešení negativním způsobem ovlivňujeme i my. A to tím, že podporujeme čínskou vládu bez jakýchkoliv výhrad,“ tvrdí sinoložka s tím, že by se čeští a západní politici neměli bát ozvat a trvat na pravidlech a smlouvách, které se Čína zavázala dodržovat.

„Česká vláda by neměla uvalovat sankce. V jednáních, která absolvujeme s Čínou, bychom ale měli dávat najevo, jaké jsou mezinárodní hodnoty a kritéria, která jsou pro nás důležitá a jejich porušování považujeme za nesprávné,“ kritizuje Lomová české politiky. Podle Lomové jde o přístup, který nestojí na dobrých informacích a detailních analýzách o skutečném dění v Číně.

Proč je kvůli Číně kritická k prezidentovi Zemanovi a jeho okolí? Berou politici hrozbu z Číny a informace od BIS vážně? Je Čína stabilní režim a čeho se státní představitelé v této zemi bojí? Podívejte se na rozhovor v úvodním videu.

Reklama

Doporučované