Hlavní obsah

Závrt v Moravském krasu začal klesat, asi jsou pod ním prostory

Foto: https://commons.wikimedia.org/

Blažkův závrt poblíž Ostrova u Macochy.

Reklama

Závrty jsou typické pro krasové oblasti, v podstatě jde o propady v zemi. Jeden takový se objevil mezi Ostrovem u Macochy a Sloupem.

Článek

Závrt miskovitého tvaru ležící u silnice začal nečekaně „pracovat“ a jeho střed se pomalu propadá. Speleologové usuzují, že pod ním jsou podzemní prostory. V poklesu se už obnažil asi půlmetrový svislý úsek skalních stěn předpokládaného jeskynního komína. V Moravském krasu nejsou závrty neobvyklé, ale většinou jde třeba jen o metrový či několikametrový propad. Řada z nich je navíc zanesená sedimenty.

„Pod závrtem není zatím známa žádná jeskyně, nejbližší jeskyně Amatérská je vzdálena něco přes 100 metrů a její chodby se nachází v hloubce cca 110 metrů pod povrchem. Pokles/propad nepochybně indikuje podzemní prostory a je již v hledáčku speleologů,“ napsal na webu strážců přírody Antonín Tůma, zástupce vedoucího správy chráněné krajinné oblasti.

Podle majitelů pozemku speleologové propad pracovně nazývají „Horáčkův závrt“. Některé závrty přitom mohou přinést nové objevy v krasu. Například v roce 2019 speleologové v propadu u silnice mezi Lažánkami a Vilémovicemi pronikli do objevené propasti, tehdy naměřili její hloubku přes 30 metrů.

Agentura ochrany přírody a krajiny ČR prostor okolo závrtu chrání zatravněným pásem a případný speleologický průzkum podléhá jejímu povolení. Závrty obecně jsou v Česku ze zákona o ochraně přírody chráněny před poškozováním či zničením.

Reklama

Související témata:

Doporučované