Hlavní obsah

Zazáří Mbappé s Neymarem, či esa Bayernu? Je tu finále Ligy mistrů

Foto: Profimedia.cz

Svět očekává finále Ligy mistrů mezi PSG a Bayernem Mnichov. Tuchel přiznal, že Němci mají výhodu.

Reklama

Zápas o věčnou slávu a fotbalovou nesmrtelnost je tu. Neymar a Mbappé v barvách PSG se postaví Lewandowskému a spol., tedy hvězdám Bayernu ve finále Ligy mistrů. Očekává se ofenzivní koncert, rozhodovat se ale bude v defenzivě.

Článek

Na stadionu bez diváků, v netradičním termínu koncem srpna, ale přesto by mělo jít o fotbalový svátek. Ve finále Ligy mistrů se dnes od 21 hodin utkají v Lisabonu týmy Paris SG a Bayernu Mnichov.

Ve vyladění obou týmů na závěrečném netradičním turnaji v Portugalsku zatím jednoznačně převládá ofenziva nad obrannou fází.

„Oba týmy jsou nastavené hlavně do útoku, takže to nebude žádný zanďour. Určité prvky taktiky samozřejmě uvidíme, to je jasné. PSG i Bayern ale ukázaly, že jejich síla je právě v ofenzivě. Bude to skvělý zápas,“ zhodnotil pro Seznam Zprávy hru obou účastníků finále fotbalový trenér František Straka.

PSG ve své hře spoléhá na rychlý přechod do útoku. Mbappé, Neymar či Di María jsou výborně rychlostně vybavení, právě v tom tkví velká útočná síla Pařížanů. Bude zajímavé, jak se projeví v souboji s Bayernem, který nemá až tak rychlé stopery.

Útočné zbraně PSG v podobě rychlého přechodu do finální fáze si je vědom i trenér Bayernu Hans Flick. „Paříž má skvělý tým. Víme, jak moc rychlé hráče má a budeme tomu muset přizpůsobit organizaci naší obranné hry. Stejně tak si ale uvědomujeme i naši silnou stránku, tedy že dokážeme dostat soupeře pod tlak,“ prohlásil pětapadesátiletý kouč.

Ale na druhé straně hřiště platí, že kapitán pařížského celku Thiago Silva nepatří zrovna mezi rychlíky. Bavorský celek na rychlost spoléhá, především však na krajích hřiště, kde nastupuje v záloze Serge Gnabry, který rozhodl dvěma góly semifinále s Lyonem, či za ním v obraně kometa letošní sezony Alphonso Davies.

Právě Kanaďan Davies z Bayernu patří společně s Mbappém z PSG mezi vůbec nejrychlejší fotbalisty planety. V říjnu 2019 francouzskému útočníkovi naměřili statistici rychlost běhu 37,98 km/h. Davies letos v červnu dosáhl rychlosti 36,53 km/h.

Šanci by ve finále mohl dostat i další rychlý hráč v barvách Bayernu - Kingsley Coman, kterému je hra PSG dost dobře známá. Čtyřiadvacetiletý ofenzivní záložník je totiž odchovancem pařížského klubu, ze kterého přestoupil do italského Juventusu a následně za 20 milionů eur, tedy více než půl miliardy korun, až do Bayernu.

„Máme příležitost po sedmi letech získat ušatý pohár zpět do Mnichova a uděláme pro to vše. Není to můj zápas proti PSG, je to zápas Bayernu Mnichov proti PSG. Moje srdce patří stoprocentně Bayernu, PSG jsem opustil už před šesti lety,“ ubezpečil Francouz fanoušky na tiskové konferenci.

Právě Coman před finálovým utkáním zároveň prohlásil, že PSG ještě nepatří k nejlepším týmům světa a že na to si francouzský celek bude muset ještě nějakou dobu počkat.

S tím nesouhlasí Kylian Mbappé. „Každý má možnost říct svůj vlastní názor, a to on koneckonců udělal. Nemůžu komentovat to, co přesně řekl, jelikož jsem to neslyšel, ale myslím, že ve finále máme příležitost se k těm týmům, o kterých Coman mluvil, minimálně připojit tím, že vyhrajeme Ligu mistrů. Pokud soutěž vyhrajeme, můžeme si o tom poté popovídat,“ reagoval na slova Comana nejlepší střelec PSG v Lize mistrů.

Klíčový by měl být souboj středových útočných hráčů Bayernu s těmi defenzivními v barvách PSG. Kimpembeho a Silvu v dresu francouzského týmu čeká hned dvojice mistrovských zakončovatelů, jmenovitě Robert Lewandowski a Thomas Müller.

„Víte, Müller se brání velmi těžko, je to takový štírek, který si dokáže najít místo ve vápně. Není to sice nijak výbušný typ, co ho ale zdobí, je neskutečná hladovost v šestnáctce. O Lewandowském ani nemluvím. Takové hráče PSG nemá,“ míní František Straka, účastník mistrovství světa 1990.

Speciálně z Lewandowského museli mít hráči PSG minimálně špatné spaní. Polský útočník totiž v právě finišující sezoně nasázel neskutečných 55 gólů, přitom 15 z nich dal právě v Lize mistrů. A má tak před finále stále na dosah rekord Cristiana Ronalda ze sezony 2013/14, který čítá 17 branek vstřelených v zápasech Ligy mistrů.

„Oba týmy mají hráče, kteří jsou rozdíloví a zápasy dokážou ovlivnit klidně individuálně. Finále se ale bude rozhodovat v defenzivě, a to stoprocentně. Rozhodnou maličkosti, individuální chyby, možná samotný tlak finálového zápasu Ligy mistrů,“ předpovídal František Straka.

Velkým tématem před nedělním finále byl rovněž post brankáře, který může výrazně promluvit do osudu zápasu. Do poslední minuty bude před utkáním viset otazník nad volbou trenéra PSG Thomase Tuchela.

Ve čtvrtfinále se totiž zranila jinak jasná jednička Pařížanů, tedy Keylor Navas, trojnásobný vítěz Ligy mistrů s Realem Madrid. Kostarický brankář vinou zranění vynechal semifinále proti Lipsku, na finále by ale údajně měl být připraven. Právě jeho zkušenosti z velkých finálových zápasů mohou hrát podstatnou roli, zbytek týmu je totiž mimo Neymara a Di Maríi nemá.

„Hodně jsem o tom s Keylorem mluvil. Bayern má v tomto ohledu výhodu, již několik finále hrál, to můžu přiznat. Nemyslím si ale, že je to něco, co by mělo rozhodnout zápas. Bude to pro nás výzva, ale věříme si,“ odpověděl na dotaz novinářů trenér PSG Tuchel.

Naopak volba Bayernu, co se postu brankáře týče, je dopředu nad slunce jasná. Mezi tři tyče se postaví Manuel Neuer, který svůj tým několikrát podržel v semifinále s Lyonem. Výborná forma německého gólmana ale francouzská útočná esa nijak zvlášť nestraší.

„Neuer je jedním z nejlepších brankářů fotbalové historie. Vždy jsem snil o tom, abych měl možnost hrát proti těm nejlepším z celého světa. Pokud jím sám chcete být, musíte se jim postavit. A tentokrát budeme čelit opravdu velkému jménu. Do zápasu jdeme ale odhodlaní a s tím, že chceme hrát svoji hru. Došli jsme s ní až do finále, takže uvidíme, co nám přinese, a doufáme, že se domů vrátíme s trofejí,“ prohlásil na tiskové konferenci Kylian Mbappé.

Na rozdíl od Kyliana Mbappého v triumf PSG nevěří František Straka. „Věřím, že Bayern je schopný vyhrát. Věřím tomu, že budou padat góly. Bavorský celek by tak mohl vyhrát 2:1, 3:2, tak nějak. Ať už ale vyhraje kdokoliv, ať vidíme dobrý fotbal a ať se diváci baví,“ řekl na závěr známý český trenér, který coby hráč v bundeslize absolvoval 115 utkání.

Reklama

Doporučované