Hlavní obsah

Zažila týrání. Soud ani 7 let po rozvodu nerozhodl o rozdělení majetku

Záhady Josefa Klímy: V manželství zažívala fyzické násilí a strach o život. Exmanžel ale stále žije vedle ní, protože soud nedokáže už 7 let rozhodnout o rozdělení majetku.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Případ bývalých manželů z Ústí nad Labem možná vejde do dějin jako jeden z nejdelších porozvodových sporů o majetek. Jen náklady právních zástupců jdou už nyní do statisíců.

Článek

„Ta žaloba je podaná už sedmý rok. A sedm let se nevyřídil naprosto banální, učebnicový typ žaloby. Jednoduchý. Nesoudíme se o továrny, nejsou v tom zvlášť velké majetky,“ popisuje Danuše Vošlajerová svou několik let trvající situaci, která v ní vyvolává pocit naprosté bezmoci.

Před téměř deseti lety se po pětatřicetiletém manželství rozvedla. O tři roky později začalo u Okresního soudu v Ústí nad Labem řízení o vypořádání společného jmění bývalých manželů. K dnešnímu dni, po sedmi letech soudních jednání, je stav v podstatě stejný jako na začátku.

„Můj pocit je zoufalství. Zoufalství z toho, že jsem se obrátila jako k poslední instanci k soudu, a ani tam nenacházím nějaké řešení,“ říká Danuše Vošlajerová.

Jádrem sporu mezi ní a bývalým manželem Ladislavem Matoušem jsou tři nemovitosti. Rodinný dům a dvě již zaniklé provozovny – bývalé truhlárny. Danuše Vošlajerová se u soudu snaží prokázat, kdo a co za doby manželství do vybudování tohoto majetku skutečně vložil.

„Jde o to, že téměř celý rodinný dům jsem zaplatila já ze svých finančních prostředků, z restituce a dědictví po svých rodičích. Brali jsme si půjčku, ale tu půjčku jsem zase měla jen já, protože jsem byla jediná v rodině bonitní. Takže se dá říct, že jsem to zaplatila půjčkami, které hradím já – a to stále i deset let po rozvodu, z dědictví a restituce,“ popisuje žena podstatu problému, kterým se zabývá soud.

Ladislav Matouš naopak tvrdí, že nic z toho není pravda. „Z těch peněz do toho nedala vůbec nic. Ta je tak lakotná, že by nedala z těch restitucí a majetku ani korunu. Ty peníze pořád ještě má. To by musela prokázat, co za to koupila. Že to jde z těch peněz. To je úplný nesmysl,“ brání se. Po exmanželce dnes požaduje tři a půl milionu korun v hotovosti.

Je jasné, že dohoda mezi bývalými manželi možná není. Situace se naopak čím dál víc vyostřuje – podobně jako letité manželství, které prý nebylo ideální. Zahrnovalo podle slov Danuše Vošlajerové i fyzické útoky: „Mám několik lékařských zpráv, kdy mě povalil na zem a skopal. A vlastně přestal s tím kopáním, až když byl úplně vyčerpaný.“

V roce 2011 dokonce skončil Ladislav Matouš na devět měsíců ve vazbě a následně před krajským soudem pro nebezpečné vyhrožování. Bývalé ženě měl vyhrožovat likvidací, podle jedné ze svědeckých výpovědí se dokonce snažil sehnat i pistoli. I jeho psychiatr Matoušovu bývalou ženu varoval, že může výhrůžky převést v činy. Vrchní soud však posléze vyhověl odvolání Ladislava Matouše a zprostil ho viny.

Muž nyní žije v objektu truhlárny přímo před okny paní Danuše.

„V září 2011, kdy tedy došlo k podezření na trestný čin, mu byly dělány znalecké posudky na jeho zdravotní stav. Od září 2011 má stanovenou diagnózu rozvíjející se toxicity organismu, což je degenerace mozku v důsledku letitého nadměrného nadužívání alkoholu,“ cituje ze zpráv Vošlajerová.

Samotný Okresní soud v Ústí nad Labem nepřiměřenou délku řízení vysvětluje složitostí případu. Zejména tím, že bylo extrémně těžké najít znalce, který by majetek posoudil. Ustanovování tohoto znalce trvalo něco přes rok a půl a došlo k němu až téměř po pěti letech vedení soudního sporu.

„Ten případ je samozřejmě nestandardní svým způsobem. Ale týká se to zejména těch účastníků a té masy toho majetku,“ říká tiskový mluvčí Okresního soudu v Ústí nad Labem Martin Kredba.

Kolik času si tento případ ještě vyžádá, nelze odhadnout. Možná tak vejde do dějin jako jeden z nejdelších porozvodových sporů o majetek. Jen náklady právních zástupců jdou už nyní do statisíců. Takže výsledkem letitých jednání může být nakonec i to, že se celý majetek v podstatě prosoudí. Plus Danuše Vošlajerová musí po celou tuto dobu hradit i náklady spojené právě s nerozděleným majetkem. Jako třeba daň z nemovitosti, pojištění rodinného domu a podobně.

Tuto povinnost by měl mít i Ladislav Matouš, který však nic z toho nehodlá hradit. Na dotaz, proč tomu tak je, odpověděl, že to dělá čistě úmyslně.

Jaké to je žít sedm let v právní nejistotě? Co vše je s tím spojené? A jaké jsou vyhlídky na ukončení tohoto sporu? Dozvíte se v úvodním videu.

Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který vysílá Televize Seznam v premiéře každý čtvrtek od 20:00. Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované