Hlavní obsah

Zažívají jedy a travičství v mezinárodní politice něco na způsob renesance?

Mapa Jiřího Hoška.Video: Hošek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Bratr severokorejského diktátora Kim Čong-nam, ukrajinský exprezident Viktor Juščenko nebo bývalý ruský agent Alexandr Litviněnko. Ti všichni se stali terčem útoku prudce jedovatou látkou. Kim Čong-nam s Litviněnkem atak nervového plynu VX, respektive radioaktivního polonia, nepřežili. V posledních letech jako by se do nejvyšších pater politiky a mezinárodních vztahů vrátila obliba jedů. Jiří Hošek se v pořadu Mapa vydal na VŠCHT do Laboratoře forenzní analýzy biologicky aktivních látek, aby se přesvědčil o tom, kam až se aktuálně posunuly možnosti odhalit intoxikaci neznámou látkou.

Článek

V roce 2006 umírá v Londýně bývalý příslušník KGB, v době smrti britský občan a odpůrce Vladimira Putina, Alexandr Litviněnko. Vyšetřování Scotland Yardu ukázalo, že ho ze světa sprovodili jeho někdejší kolegové z KGB, Andrej Lugovoj a Dmitrij Kovtun. V hotelu v centru Londýna Litviněnkovi do čaje vpravili radioaktivní a neobyčejně vzácné polonium 210. Před rokem vzrušila svět jiná rafinovaná vražda. Na letišti v Kuala Lumpuru byl úkladně zabit bratr severokorejského diktátora Kim Čong-nam. Dvě ženy, původem z Vietnamu a Indonésie, mu potřely tvář neznámou látkou. Z ní se vyklubal nervový plyn VX.

V zavazadle zavražděného Kim Čong-nama se našel protijed, konkrétně několik ampulí atropinu. To podle některých zdrojů svědčí o tom, že byl tento prominent varován tajnými službami, že by se mohl stát terčem útoku otravnou látkou. „Pokud ho měl v zavazadle, tak si dokážu představit, že neměl čas reagovat. Přece jenom VX funguje velice rychle. Oběť umírá třeba během půl minuty, a to, že trpí různými křečemi, znamená, že už není schopná příliš reagovat,“ soudí Martin Kuchař, který na pražské VŠCHT vede už čtvrtým rokem Laboratoř forenzní analýzy biologicky aktivních látek.

Špičkově vybavené pracoviště by v případě nutnosti dokázalo u intoxikované osoby odhalit přítomnost třeba některých silných opiátů, jako jsou fentanyl nebo carfentanil. „Třeba carfentanil je stejně toxický jako VX, možná ještě toxičtější. Normálně se používá v malé dávce k sedaci některých velkých zvířat jako například slonů. Je asi 10000krát účinnější než morfin,“ říká Martin Kuchař. Podle něj je v případě podezření na otravu velmi těžké najít příčinu intoxikace. Jednak je to dáno tím, že některé látky v krvi a moči rychle mizí nebo se mění. Některé látky jsou pak lidskému tělu dokonce vlastní. „Většinou je to hledání jehly v kupce sena. Prohledává se napřed knihovna látek, která už je součástí softwaru. Pokud ta látka v softwaru není, je to mnohem složitější. Je to pak takzvaná necílová analýza, kdy je mnohem složitější najít tu kontrolní látku,“ říká Kuchař.

Reklama

Doporučované