Hlavní obsah

Zažíváme generační střet, nejradikálnější jsou staří lidé. Ekonom Matějka o krizi Západu

Matějka: Diskriminace menšin škodí celé společnosti a v historii vždycky vedla k těm největším průšvihům.Video: Zuzana Kubátová

 

Reklama

Rostoucí polarizace v americké i české společnosti nemá jen ekonomické důvody, jak odborníci dosud soudili. Jsou za ní i obavy z měnícího se světa, vysvětluje ekonom Filip Matějka.

Článek

„Radikalismus ve společnosti nejde vysvětlit jen ekonomikou, internetem nebo chováním lidí na sociálních sítích,” říká ve Výzvě Seznamu vystudovaný fyzik a uznávaný matematik a ekonom Filip Matějka.

Komentuje tak vývoj v americké společnosti, jež se stále rychleji polarizuje. Obě velké skupiny, které dělí například vztah k prezidentu Donaldu Trumpovi nebo postoj k menšinám a pozitivní diskriminaci, se od sebe vzdalují. A jejich příslušníci se utvrzují v čím dál víc vyhraněných názorech.

Matějka působí na pražském institutu CERGE-EI (Centrum pro ekonomický výzkum a doktorské studium), tento rok je ale na stáži na Kalifornské univerzitě v Berkeley. Část studií strávil na prestižní americké Princetonské univerzitě, kde byl i žákem držitele Nobelovy ceny za ekonomii Christophera Simse. Ve svém výzkumném projektu se zabývá vztahem ekonomických teorií a fungováním politiky, občanů a státu.

V čem je vývoj v USA podobný společenským pohybům u nás? Jaké jsou jeho příčiny? Kde se rodí frustrace části společnosti a nakolik se na ní podepisuje obava z kulturních změn? Sledujte rozhovor s Filipem Matějkou v úvodním videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované