Hlavní obsah

Zažíváme ústavní krizi. Kdyby Zeman mohl, vytvoří tady autokratický režim, tvrdí ústavní právník Přibáň

Masaryk a Havel jsou pozitivní devianti našich dějin. V normální demokracii by ale zvoleni být nemohli, říká Přibáň.Video: Renata Kalenská, Seznam Zprávy

 

Reklama

Máme vládu bez důvěry, v demisi, chová se ale tak, jako by důvěru získala, kritizuje kabinet Andreje Babiše ústavní právník a profesor na univerzitě v Cardiffu Jiří Přibáň.

Článek

Dospět k legitimní vládě s důvěrou může trvat měsíce. Jde ale o to, aby kabinet bez důvěry nepodnikal razantní kroky a rozhodnutí, říká Jiří Přibáň ve Výzvě Seznamu. Jako příklad protiústavnosti uvádí personální změny ve státních institucích a na ministerstvech, které už kabinet Andreje Babiše provedl.

V souvislosti s tím Přibáň kritizuje i prezidenta Miloše Zemana. Ten podle něj jmenoval premiéra, u kterého bylo jasné, že důvěru ve Sněmovně nezíská. „Zemanův postup je jednoznačně konfrontační,“ komentuje Přibáň.

Pozornost známý profesor práva věnuje i hnutí ANO. To podle něj není demokratické a Andrej Babiš usiluje o to zbavit Česko politiky. „Je to marxismus naruby,“ říká Přibáň.

Čím dokázal Andrej Babiš oslovit voliče? Jsou SPD a KSČM legitimní demokratické strany? A proč Jiří Přibáň tvrdí, že dochází ke změně režimu a končí první Česká republika? Odpovědi na tyto a další otázky se dozvíte ve videu v úvodu článku.

Pořad Výzva sledujte každý všední den od 11:30 a 21:00 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované