Hlavní obsah

Záznam: „Neschválitelné, neopravitelné.“ Poslanci probírali Okamurův zákon proti islámu

Ústavně právní výbor řešil novelu trestního zákoníku.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Poslanci probírali na sněmovním ústavně právním výboru kontroverzní novelu trestního zákoníku, kterou navrhuje Tomio Okamura a jeho straníci z SPD.

Článek

Tomio Okamura mluví o zákazu islámu jako nenávistné ideologie už delší dobu. Pro SPD byl zákaz islámu také hlavním bodem programu, díky kterému se v loňských sněmovních volbách dostalo hnutí do dolní komory Parlamentu.

Novela trestního zákoníku už v Poslanecké sněmovně prošla prvním čtením a teď se jejím návrhem zabýval ústavně právní výbor.

Většina poslanců ale z materiálu moc nadšená nebyla. Zaznívala slova „neschválitelný“ nebo „neopravitelný“. Podívejte se na sestřih z výboru ve videu na začátku článku.

Norma si klade za cíl výslovně zakázat propagaci ideologie směřující k potlačení práv a svobod člověka nebo hlásající náboženskou zášť. Pokud by někdo nařízení porušil, hrozil by mu podle návrhu Tomio Okamury pětiletý trest.

Řadě členů výboru vadil i fakt, že novela reaguje na konkrétní soudní případ, jenž ještě neskončil pravomocným rozsudkem. Jde o kauzu bývalého předsedy pražské muslimské obce Vladimíra Sáňky, kterého soud předloni v září nepravomocně zprostil obžaloby za šíření radikální islámské knihy Základy tauhídu. Městský soud mu ale posléze osvobozující rozsudek zrušil a případem se zabývá obvodní soud.

Členové ústavně právního výboru se nakonec shodli, že projednávání novely odloží na konec září.

Reklama

Související témata:

Doporučované