Hlavní obsah

Záznam z diskuze: Kdo má právo na manželství a dítě? Poslanci se dohadovali několik hodin

Zastánci manželství i pro gaye a lesby a ochránci tradičního svazku se setkali ve Sněmovně.Video: Pavlína Kosová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Zastánci manželství i pro gaye a lesby a ochránci tradičního svazku představili dnes ve Sněmovně své argumenty.

Článek

Poslanci by měli v brzké době projednávat dva návrhy – novelu občanského zákoníku s možností manželství i pro homosexuály a výslovné ukotvení manželství jako svazku muže a ženy v ústavním pořádku. Debata trvala více než tři hodiny.

„Pokud projde zákon (o manželství pro všechny) do druhého čtení, musí projít co nejvíce výbory – ústavně právním, sociálním, hospodářským, školským. Paleta názorů a argumentů pro a proti je bohatá. Diskuze zdaleka neskončila a bude na půdě Parlamentu pokračovat,“ uvedla šéfka petičního výboru Helena Válková (ANO).

Výbor uspořádal veřejné slyšení poté, co před prázdninami dostal petici s více než 73 300 podpisy na podporu manželství pro všechny. Obdržel i petici druhého tábora, která čítá 52 239 podpisů. Pod novelu občanského zákoníku se podepsalo 46 poslanců a poslankyň v čele s Radkou Maxovou (ANO). Podle autorů má změna zajistit homosexuálům a jejich dětem stejná práva a důstojnost, jako mají manželé a jejich potomci. S předlohou souhlasila vláda.

K návrhu na výslovné ukotvení manželství jako svazku muže a ženy v ústavě se přihlásilo 37 zákonodárců v čele s lidovcem Markem Výborným. Podle předkladatelů by se tak ochránila rodina. Poslanec ANO Patrik Nacher chystá třetí návrh, a to novelu o registrovaném partnerství se srovnáním práv a povinností pro partnery jako pro manžele.

Jak to na výboru probíhalo? Podívejte se na video na začátku článku.

Reklama

Související témata:

Doporučované