Hlavní obsah

Zazněl výbuch, pak jsem se začala dusit. Oběti toxického plynu popsaly, co se stalo v Idlibu

Svědectví Syřanů zasažených jedovatým plynem.

 

Reklama

Po zásahu bojovým plynem, nejspíše sarinem, zemřelo v syrské provincii Idlib nejméně 100 lidí. Vládní síly a rebelové se navzájem obviňují.

Článek

Rusko brání Bašára Asada a tvrdí, že za úterní smrt nejméně stovky Syřanů ve městě Chán Šajchún v provincii Idlib mohou rebelové.

Syrská vládní vojska oblast ovládanou rebely bombardovala v úterý. Místní záhy začali pociťovat příznaky otravy plynem. Opoziční Syrská organizace pro lidská práva poté uvedla, že se jednalo o cílený vládní chemický útok na civilisty.

Mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov ale uvedl, že mezi 11:30 a 12:30 místního času ruská armáda zaznamenala vládní letecký útok proti muničním skladům povstalců a proti továrnám na výrobu zbraní. Při bombardování se měl bojový plyn uvolnit do ovzduší.

Kamera zachytila první chvíle po náletu na Idlib. Zabíjela chemická zbraň.

Agentura Reuters pořídila několik rozhovorů s přeživšími Syřany, kteří byli odvezeni do nemocnice v Turecku. Jeden z plynem zasažených mužů uvedl, že bombardování začalo mezi šestou a sedmou hodinou ranní. Všichni svědci popisují následné dění shodně: Lidem se udělalo špatně, točila se jim hlava a měli závratě. Okamžitě se dostavily i problémy s dýcháním.

Spojené státy už uvedly, že jsou přesvědčené, že v Chán Šajchúnu zabíjel sarin.

Kvůli sporné situaci se dnes mimořádně sejde Rada bezpečnosti OSN, zasedání svolaly Spojené státy, Velká Británie a Francie. Chtějí odhlasovat rezoluci, která odsoudí údajné nasazení chemických zbraní v Sýrii. Generální tajemník OSN by také každý měsíc měl vydávat zprávu, zda syrská vláda spolupracuje se Spojenými národy na vyšetřování.

Plyn už použily obě strany

Není to poprvé, kdy za posledních šest let svět řeší použití chemických zbraní v Sýrii. Plyn už zabíjel v Aleppu nebo v hlavním městě země.

OSN vyšetřovalo například útok chemickými zbraněmi ze srpna 2013 v Ghútě na předměstí Damašku. Závěrečná zpráva tehdejšího generálního tajemníka Pan Ki-muna byla formulována velmi opatrně. Vyplynulo z ní nicméně, že za smrt více než tisícovky civilistů včetně velkého množství dětí, může zhruba tisíc kilogramů sarinu, který na oblast svrhla Asadova armáda. Jedním z důkazů byly například rakety, jež sarin nesly. Použitý typ měly ve své výbavě výlučně syrské vládní síly.

Reklama

Doporučované