Hlavní obsah

Zazpívejte si o víkendu dosyta, radí farář. Od pondělí už to nepůjde

Foto: Unsplash

Ilustrační foto.

Reklama

S humorem a nadsázkou nahlíží na koronavirová opatření blanenský farář Jiří Kaňa. Věřícím radí, aby si o víkendu v kostelech zazpívali z plných plic. Od pondělí už to podle něj kvůli zákazu zpěvu bude „jen brumendo“.

Článek

„Zazpívejte si o víkendu dosyta – to ještě koronavirus nehrozí – od pondělka se bude v kostele zpívat pravděpodobně jen brumendo… My, křesťané, kteří jsme zvyklí na sebezápor v době postní, kdy se také nezpívá Gloria a Aleluja, vezmeme tato omezení jako dobu ‚prepostní‘ a jdeme dál,“ vyzval věřící blanenský farář Jiří Kaňa. S humorem pak varuje, že „kdo chce do kostela, půjde sedět“, čímž naráží na fakt, že účastníci bohoslužeb musejí mít místa k sezení. „V našem kostele je míst k sezení zhruba 300, což bohatě postačuje,“ dodal.

Koronaviru se blanenská farnost s nadsázkou věnuje po celou dobu epidemie. Kromě jiného tak například uvedla, že „mnoho zdrojů potvrzuje, že kadidlo a kouř z jeho pozvolného spalování působí také jako účinný dezinfekční prostředek. Podle odborníků z Downfight Univerzitie tento produkt keře Boswellia sacra využívá církev od nepaměti nejen jako duchovní symbol, ale i jako prostorové desinficiens. Naše farnost se bude těmito závěry v následujících dnech řídit, aby dostála hygienickým požadavkům současné pandemické doby“.

Brněnský biskup Vojtěch Cikrle vydal pro brněnskou diecézi přece jen serióznější pokyny. Doporučuje všem, kteří mají jakékoliv příznaky respiračního onemocnění, aby se chovali zodpovědně vůči druhým a zvážili svou osobní účast na bohoslužbě. To platí i pro kněze, ministranty a pomocníky při liturgii.

„V kostelech a kaplích má být z kropenek odstraněna svěcená voda a při bohoslužbách vynecháno pozdravení pokoje. Svaté přijímání mají kněží podávat na ruku a dodržovat při tom hygienická opatření. Tam, kde je to možné, doporučujeme obnovit online přenosy bohoslužeb pro ty, kteří se z výše uvedených důvodů nemohou bohoslužby účastnit,“ uvedl biskup Cikrle.

Foto: Biskupství brněnské

Biskupství brněnské doporučuje věřícím, ať na bohoslužbu přijdou s radostí – ta smí být nakažlivá.

A věřícím také vzkázal: „Prosím, abychom všechna nařízení a omezení přijímali jako výraz ohleduplnosti a zodpovědnosti vůči druhým. A stejně jako na jaře i nyní vám všem děkuji za trpělivost a zodpovědnost v nesení nejistoty, obav a strachu druhých. A také o druhé. Bůh nás provází časem zkoušky, ve kterém zakoušíme křehkost světa, vlastní křehkost i křehkost nebo pevnost mezilidských vztahů. Možná proto, abychom si uvědomovali nejen úžasný dar života, ale abychom s vděčností děkovali také za to, co jsme dosud brali jako naprosté samozřejmosti. Prosím o vzájemnou modlitbu a ze srdce vám všem žehnám.“

Připojil se rovněž olomoucký arcibiskup Jan Graubner, jenž upřesnil, že „při mši svaté mohou hrát varhany, může zazpívat žalm sólista z kůru. Prosím kněze, aby tam, kde je účastníků na bohoslužbách více, nabídli více bohoslužeb, pokud je to možné, případně se vrátili k přenášení bohoslužeb streamováním“.

Ministerstvo zdravotnictví vydalo pro církevní obřady speciální pravidla – maximální počet osob bude omezen na 100, ovšem je nutné dodržovat předepsané rozestupy. „Musí všichni sedět a bohoslužby se musí obejít bez zpěvu, bez sborového zpěvu, který je velmi rizikový,“ potvrdil ministr zdravotnictví Roman Prymula.

Arcibiskup Graubner vyzývá věřící, aby šli příkladem. „Vezměme současnou situaci jako příležitost ukázat, k čemu nás vede život podle evangelia,“ uvedl. „Dávejme dobrý příklad svobody, která dovede milovat i za cenu oběti a nést zodpovědnost, ale zároveň ukazujme lásku vynalézavou, která dovede za všech okolností najít cesty k naplnění našeho poslání hlasatelů radostné zvěsti i horlivých služebníků spásy. S tímto postojem řešme výuku náboženství, budování společenství i službu zpovědníků a duchovních pastýřů. Buďme pokorní a poslušní, ale nedejme se zastavit.“

Reklama

Doporučované