Hlavní obsah

Zázračné bubliny. Nizozemští vědci testují speciální bariéru, která má zastavit plasty hrnoucí se do oceánů

Video: Eliška Kolomazníková, AP

 

Reklama

Efektivní vzduchová clona, kterou představili nizozemští vědci, má bojovat s plasty, jež se hrnou z řek do oceánů. Systém už byl úspěšně testován v laboratoři i velké řece a do konce roku má být napevno umístěn v terénu.

Článek

Nizozemští vědci sdružení v projektu The Great Bubble Barrier přišli s novou metodou, jak bojovat s plasty, které se hrnou z řek do oceánů. Spočívá v blokování a odvádění plovoucích plastů pomocí vzduchové zábrany.

Vzduch proudící z trubek umístěných na dně řeky vytváří sloupy bublinek, které dohromady tvoří neproniknutelnou vzduchovou clonu. Ta zachytí nečistoty s průměrem od pěti milimetrů až po jeden metr a odvede je požadovaným směrem.

„Používáme materiály, které prochází testy už čtrnáct let. Mají tedy velkou výdrž. Jakmile systém umístíme, může vydržet i deset let, takže získáme trvalou zábranu, která permanentně filtruje plasty plovoucí v řece,“ uvádí k novému systému zakladatelka a hlavní vývojářka projektu Francis Zoetová.

Její tým už systém testoval ve dvou prostředích – v laboratoři i ve velké řece. V obou případěch úspěšně vychytal více než 80 procent odpadků. Úspěšnost tak byla vyšší než se očekávalo.

Systém vzduchové clony je navíc výjimečný v tom, že zachytává plasty ve všech vodních patrech řeky, ne jen na její hladině. Testovaná metoda s sebou nese i další výhody – nekomplikuje lodní dopravu ani migraci ryb a volný pohyb dalších vodních zvířat.

„Právě teď komunikujeme s několika organizacemi, velkými nizozemskými městy a celostátními institucemi o tom, kde bychom mohli umístit vzduchovou bariéru natrvalo. V tomto roce, pravděpodobně hne dpo létě, chceme sestavit jednu či dvě. Naším cílem je co nejdřív zastavit proud plastů proudící do oceánů,“ tvrdí provozní ředitelka projetu Anne Marieke Eveleensová.

Systém vzduchových clon se využívá už delší dobu k boji proti ropným skvrnám.

Reklama

Doporučované