Hlavní obsah

Zázrak medicíny: Tyhle děti by se před šesti lety nenarodily

Zachráněné ještě v děloze. Reportáž ze setkání dětí, které zachránila unikátní operace.Video: Barbora Kalátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Zdravotníci z Ústavu pro péči pro matku a dítě v Praze-Podolí se sešli s dětmi, které se jim podařilo zachránit ještě v děloze - v časné fázi těhotenství. Do dnešního dne bylo provedeno více než 130 takových zákroků.

Článek

Špičkoví odborníci z Ústavu pro péči pro matku a dítě v Praze-Podolí provádějí unikátní operace, díky kterým dostanou šanci na život i děti, které by se třeba před šesti lety vůbec nenarodily. Doktoři je operují přímo v děloze matky v časných fázích těhotenství a dovedou tak ke zdárnému konci i případy, které by dříve končily potratem. K dnešnímu dni provedl tým těchto odborníků více než 130 takových zákroků.

A právě tyto děti se při příležitosti Mezinárodního dne dětí do ústavu vrátily a setkaly se s lékaři, kteří je zachránili. „Je úžasné, že v dnešní době již máme možnost se setkat s rodinami a dětmi, které se podařilo zachránit. Je to pro mě i osobní záležitost, proto mě moc těší, že s kolegy tuto akci pořádáme,” uvedl MUDr. Lubomír Hašlík, vedoucí lékař Centra fetální medicíny.

Přesměrovaná krev

Tým pomáhá jednočetným porodům i dvojčatům. K nejčastějším výkonům, které se zde běžně provádí, patří tzv. laserová ablace placentárních cévních spojek. Jedná se o nitroděložní operaci, která má za cíl přerušit cévní spojky na placentě mezi jednovaječnými dvojčaty pomocí laserového paprsku. Tyto spojky jsou podstatou transfuzního syndromu, kdy dochází k přesunu krve od jednoho dvojčete ke druhému. Výsledkem je, že jeden z plodů je dehydratovaný a druhý oběhově přetížený. Tyto děti jsou proto ohroženy nitroděložním odúmrtím a matka vyšším rizikem předčasného porodu. V Podolí bylo provedeno 72 takových operací.

Kromě toho specialisté provádějí tzv. bipolární okluze pupečníku. „Jedná se o výkon, kdy jsme nuceni uzavřít tok v pupečníku u jednoho z plodů jednovaječných dvojčat. Toto dítě mívá vrozenou vadu, která je neslučitelná se životem, těžkou poruchu růstu nebo jinou závažnou diagnózu, která ohrožuje celé těhotenství. Pomocí tenkého nástroje se většinou ve druhém trimestru pod kontrolou ultrazvuku pupečníků uzavře,” vysvětluje doc. MUDr. Ladislav Kofta, CSc., garant Centra fetální medicíny s tím, že k dnešnímu dni za sebou mají 50 takových výkonů.

K dalším operacím patří třeba zákroky při uzavření nebo zúžení močové trubice dítěte, bez které by mu postupně selhávaly ledviny. Dále řeší vzácnější vrozené vývojové vady.

Reklama

Doporučované