Hlavní obsah

Zázrak na řece Ahr. Německé městečko smetla voda, životy ale nebrala

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Rozvodněná řeka Ahr přinesla zkázu do vesnice Schuld.

Reklama

Více než sto mrtvých, mnoho nezvěstných, zničené domy, silnice, stovky tisíc lidí bez proudu. Bleskové povodně zdevastovaly západní Německo. Jedním ze symbolů tragédie se stala vesnice Schuld v Porýní-Falci.

Článek

Reportáž od zvláštního zpravodaje Seznam Zpráv z místa.

Jsou to scény, které Česko vidělo nedávno na jižní Moravě. Zničené domy, zdevastovaná infrastruktura. Kámen tu nezůstal na kameni. Místo tornáda ale obce v Porýní zpustošila náhlá a prudká povodňová vlna, kterou vyvolaly silné deště.

Způsobila je tlaková níže Bernd, která se nehýbala z místa a vypršela se hlavně nad vrchovinou Eifel v Severním Porýní-Vestfálsku a Porýní-Falci. Škody napáchala velká voda také v Belgii, Lucembursku a Nizozemsku.

Symbolem tragédie v Porýní-Falci se stala vesnice Schuld, v překladu Vina. Obec se 700 obyvateli leží v úzkém kaňonu řeky Ahr, která malé městečko obtéká podobně jako Vltava centrum Českého Krumlova. Schuld obklopují kopce malebné vrchoviny Eifel. Její kopcovitá krajina se podobá tu české Vysočině, tu Šumavě nebo okolí Křivoklátu.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Vesnice Schuld leží v údolí řeky Ahr ve vrchovině Eifel.

Už zhruba 100 kilometrů před cílem se po cestě mění počasí. Ze slunečna a 26 stupňů je najednou 17, vlhko a mlhavo. Vinice kolem Rýna a řeky Mosely vystřídaly lesy a bílé hrázděné domy v udržovaných vesnicích. Až do městečka Adenau, které je místním správním centrem, se dostáváme bez problémů. Všímáme si jen sem tam poškozených břehů místních potoků a bláta na silnici. Život tu, kromě projíždějících kolon policejních a hasičských vozů, běží celkem normálně.

Místo zkázy: Schuld

O zhruba deset kilometrů dál, v kaňonu řeky Ahr, se ale situace dramaticky liší. Hlavní silnice do vesnice Schuld je neprůjezdná, některé její části vzala voda. Objížďku přes kopce hlídá policejní hlídka, která na místo pouští jen záchranáře, armádu, techniku a také novináře.

Hned za parkovištěm s hasičskými vozy a ambulancemi se po příjezdu do Schuldu otevírá pohled na místo, kudy se povodňová vlna prohnala. Na poničené mosty, utrhané základy domů i pobořené typické hrázděné stavby. Nejde tu voda ani elektřina. Mobilní signál tu už ale díky armádním vysílačům je.

Tank Bundeswehru a stovka odklízečů

V pátek večer tu na likvidaci škod pracuje asi stovka lidí. „V tuto chvíli obnovujeme zničenou infrastrukturu - mosty a zablokované silnice. Je tu Bundeswehr, který dorazil s tankem na odblokování hlavních ulic. Je tamhle dole,“ ukazuje mluvčí zasahujících hasičů Andreas Solheid. Stojíme u kostela na vršku, který se stal centrem pro organizaci záchranných prací. Jedna záchranářka vedle nás zrovna zapaluje svíčku.

+13

Cílem operace dva dny po smršti už není záchrana lidí, ale obnova hlavních tras a průjezdnosti obce. Navzdory původním zprávám o nejméně 70 pohřešovaných si nakonec místní obyvatelé můžou oddechnout - při vší smůle, která je připravila o domy a majetky, měli ve městečku štěstí. Zachránit se podařilo všechny, nikdo při povodni nezemřel a nikdo se už nepohřešuje. Zraněných bylo jen několik a většinou lehce.

„V téhle vesnici se nikdo nepohřešuje, nejsou tu žádné oběti. Je to tak trochu zázrak. Máme radost, že to tak dopadlo,“ říká Solheid. Zbytek regionu takové štěstí neměl, obětí povodní je už víc než sto a další přibývají.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Mluvčí operace v Schuldu Andreas Solheid.

Po šesti domech v Schuldu ale nezůstala ani stopa. Dalších 40 až 50 budov je těžce poškozených a dalším nejméně čtyřem hrozí zřícení. „Musíme se tam dostat s náklaďáky, takže musíme obnovit cesty. Musí se odklidit trosky a zřejmě bude nutné strhnout i některé budovy,“ vysvětluje další dění mluví hasičů.

Bleskurychlá povodeň

Obyvatele dostali varování před povodní několikrát, úřady a meteorologové upozorňovali, že může spadnout až 200 litrů vody na metr čtvereční. „Tahle povodeň ale přišla tak rychle, že lidi uvěznila u nich doma,“ popisuje hasič Solheid. Voda nestoupala postupně, ale přihnala se jako blesková povodeň. Záchranáři tu z domů zachránili asi 50 lidí, které voda uvěznila v prvních patrech domů nebo na balkónech. Využili k tomu žebříky, lodě, ale i potápěče.

„Ano, věděli jsme, že povodeň přijde, ale bylo to tak rychlé, že nebylo možné…,“ nechává větu nedořečenou třicátnice Nora. Místo toho ve výšce prvního patra ukazuje, kam až voda vystoupala. Je jednou z těch, kteří už se na místo vrátili a začali s vyklízením a čištěním domů. S rodinou vynáší věci z domu na břehu řeky Ahr, hned vedle stojí torzo starého kamenného mostu. „Všechno uvnitř je zničené, všechno čistíme. Ale ještě uvidíme, jestli dům obnovíme,“ říká Nora a dává se zase do práce.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Až sem sahala voda, ukazuje Nora z Schuldu.

Starosta města odhadl, že se hladina řeky zvedla o šest až osm metrů. Normálně je přitom Ahr celkem klidnou říčkou. „Tohle je neuvěřitelné,“ dodává mluvčí hasičů. Pomocnou ruku tu při záchranných pracích nabídli i lidé z okolních vesnic a dovezli svou techniku. Nepomohli jen hasiči, ale spojila se celá zdejší společnost, vysvětluje dál Andreas Solheid. Lidé, kteří museli opustit své domovy, teď přespávají v hotelích a penzionech nabízejících pomoc.

Podobně jako po tornádu na Moravě i tady v Porýní musí trochu krotit vlnu solidarity, která se po celém Německu zvedla. Mnoho dobrovolníků nabízí, že přijedou pomoct s odklízením trosek. „Solidarita je obrovská. V tuhle chvíli ale potřebujeme spíš těžkou techniku, až pak se bude hodit každá ruka,“ uzavírá Solheid. Silné deště se tu už naštěstí v příštích dnech nečekají.

Reklama

Doporučované