Hlavní obsah

Zázraky v českých porodnicích. Další výzvou je umělá děloha, říkají experti

Nedávné úspěchy českých porodníků dokazují, že české zdravotnictví je na světové úrovni.

Reklama

Za poslední dva měsíce Česko ukázalo, že je na vrcholu světové medicíny. Nejprve lékaři v Brně přivedli na svět dítě u ženy s mozkovou smrtí a poté se lékařům z motolské nemocnice podařilo totéž u pacientky s transplantovanou dělohou.

Článek

V Česku se narodilo první dítě matce s transplantovanou dělohou. Na svět přišlo ve čtvrtek 29. srpna v motolské nemocnici v Praze. Císařským řezem se narodilo sedmadvacetileté ženě, která podstoupila transplantaci dělohy v roce 2017. Jedná o historicky první případ v Česku, kdy se u pacientky po transplantaci dělohy podařilo úspěšně udržet těhotenství až do doby porodu.

Nedávno se další „porodnický zázrak“ podařil v Brně, když tamní lékaři přivedli na svět dítě klinicky mrtvé ženy.

Přijdou brzy další zlomové momenty v českém porodnictví? Podle Pavla Ventruby, přednosty gynekologicko-porodnické kliniky v Brně, budou velkým tématem civilizační choroby. „Čeká nás hodně výzev. Děti se rodí dříve, ženy podstupují častěji transplantace a také se potýkáme s poruchou plodnosti,“ vysvětlil Ventruba. Jeho kolega přednosta gynekologicko-porodnické kliniky v Praze Roman Chmela pak doplňuje, že dalším zlomem bude brzy vytvoření umělé dělohy. „Už na ní pracují bioinženýři. Bude to další posun v této oblasti. Bez dělohy se lidstvo není schopno rozmnožovat. A my jsme rádi, že jsme mohli přispět k vývoji u jejích transplantací,“ dodal Chmela.

S programem transplantace dělohy začala motolská nemocnice ve spolupráci s Institutem klinické a experimentální medicíny (IKEM) už v roce 2015. „Zkoumali jsme, zda by o tyto zákroky byl vůbec zájem. V roce 2016 jsme pak transplantovali dělohu první pacientce a poté následovalo dalších devět,“ uvedl Chmelal.

Právě pod jeho vedením na konci srpna sedmadvacetiletá žena s transplantovanou dělohou porodila zdravého chlapečka. „Tímto zákrokem se zařazujeme mezi několik málo zemí, kde se to podařilo,” komentoval pro Seznam Chmela. Podle šéfa motolské nemocnice Miloslava Ludvíka pak nemocnice získala tímto porodem i jedno světové prvenství. „Matkám ve světe, byly transplantovány jen dělohy od dárkyň, které již rodily, motolské dítě se ale narodilo z dělohy, ze které se předtím žádné jiné nenarodilo,“ řekl Ludvík.

Transplantace dělohy je nový zákrok, o který se poprvé pokusili lékaři v Saúdské Arábii, avšak neúspěšně. Transplantace dělohy podle Chmely trvá řádově hodiny. „Ve světě to lékaři dělají přibližně od pěti do deseti hodin. Porod pak trvá necelou hodinu. V našem případě nám poněkud komplikovanější císařský řez trval 47 minut,” popsal Chmela. Průkopníky tohoto zákroku jsou ale Švédové, kdy se lékařům v Göteborgu v roce 2014 poprvé podařilo ženě s transplantovanou dělohou donosit dítě.

Dalším úspěchem, kterým se může Česko pyšnit je zákrok brněnských lékařů, kteří porodili holčičku Elišku po 117 dnech od mozkové smrti její matky. Případ podle lékařů potvrzuje obrovskou sílu počínajícího lidského života i sílu těla matky, které danou situaci dokázalo za pomoci lékařů a zdravotních sester zvládnout a darovat dítěti život navzdory mozkové smrti.

I tento zákrok podle Pavla Ventruby potvrzuje, že výsledky české medicíny jsou na špičkové úrovni.

„České zdravotnictví je na světové úrovni. Spousta lidí si to nejspíš ani neuvědomuje, ale máme kvalitní a dostupnou péči,“ řekl pro Seznam Ventruba. Za brněnským úspěchem stojí hlavně spolupráce napříč obory. „V našem případě se jednalo o kooperaci ať už na anesteziologii nebo gynekologii,“ doplnil.

Plánovaný porod se v Brně uskutečnil o několik týdnů později, než lékaři zprvu doufali. „To bylo pro dítě nesmírně pozitivní,“ uvedl přednosta Pavel Ventruba s tím, že plod stihl nabrat na váze. Ve 34. týdnu, kdy lékaři provedli císařský řez, navíc začínají samostatně fungovat plíce.

Reklama

Související témata:

Doporučované