Hlavní obsah

Zbavme se nedonošených dětí, jsou to zrůdy, napsal český exposlanec

Foto: ČTK

Bývalý poslanec za Věci veřejné Jaroslav Škárka.

Reklama

aktualizováno •

Exposlanec Jaroslav Škárka na sociálních sítích označil předčasně narozené děti za nevyvinuté zrůdy, kterých by se společnost měla zbavit. Příspěvkem se bude zabývat policie.

Článek
Foto: Facebook

Facebookový příspěvek, který Jaroslav Škárka později smazal.

„Nevyvinuté zrůdy, které budou mít IQ kolem padesátky a budou pro společnost pouze přítěží.“ Takto popsal bývalý poslanec za Věci veřejné Jaroslav Škárka předčasně narozené děti s nízkou porodní váhou ve facebookovém příspěvku s názvem „Zbyteční lidé – zbavme se jich“.

Bývalého politika, který byl poslancem za stranu Víta Bárty v letech 2010 až 2013, rozhořčila reklama fondu Nedoklubko, který pomáhá rodinám předčasně narozených dětí. „Budou nás stát pouze peníze a jejich přínos nebude ani nula, ale pouze minus. Pouze nějaká neziskovka se na nich napakuje,“ napsal Škárka. Příspěvek zakončil slovy „zbavme se zbytečných“.

Když Seznam Zprávy exposlance oslovily, potvrdil, že se jedná o jeho profil. „Já to nechci komentovat. Je to myšleno trochu jinak,“ odpověděl Škárka na dotaz, zda příspěvek není za hranou.

Tvrzením „zbavme se zbytečných“ chtěl údajně říci, že by tyto děti měly jít do ústavu. „Já nevím, jak si to představujete, ale je to myšleno, že by měly být mimo tuto společnost. Myšlené je to tak, že by v podstatě měly existovat ústavy a podobné instituce, které by se o tyto lidi měly starat,“ tvrdí Škárka.

Na otázku, zda si opravdu myslí, že předčasně narozené děti jsou nevyvinuté zrůdy, odmítl reagovat. V příspěvku se Škárka nevybíravým způsobem vyjadřuje i o lidech bez domova, migrantech nebo dětech s mentálním postižením. „Žádný mentál pro naši společnost nemá význam a je to zbytečný člověk (a slovo „člověk“ píši s velkým sebezapřením, protože je to spíše zvíře)," stojí v příspěvku.

Seznam Zprávy oslovily policii s dotazem, zda se ve Škárkově případě nemůže jednat o překročení zákona. Policisté se příspěvkem začnou zabývat.

„Zabývat se tím budou kolegové z Plzeňského kraje. V tuto chvíli nebudeme předjímat, zda se jedná o trestný čin. Vyšetřovatel, který to bude zpracovávat, vyhodnotí závažnost,“ uvedl tiskový mluvčí Policie ČR Ondřej Moravčík.

Že by měl Škárka nést právní odpovědnost za hanlivé výroky a obvinění, si myslí Nadační fond pro předčasně narozené děti a jejich rodiny. Zároveň se ohrazuje proti jeho tvrzení, že jsou parazitující neziskovka.

„V mnoha případech suplujeme roli státu, přispíváme na speciální rehabilitace, zdravotnické pomůcky, pečovatelské a asistenční služby, které stát rodinám neposkytuje, nebo pojišťovny nehradí. Poskytujeme rodinám psychoterapeutické služby. Nejsme dotováni státem, jak se v článku uvádí. Nemáme žádné úlevy. Veřejné sbírky do koruny dokládáme kontrole Magistrátu hl. města Prahy. Předkládáme detailní vyúčtování všech našich projektů. Finance získáváme vlastní iniciativou, charitativními akcemi, nebo díky podpoře soukromých subjektů. Letošní pandemie nám neumožnila uspořádat třetí charitativní koncert, dárcovské příspěvky se zcela zastavily,“ upozornila nadace.

Peníze za loajalitu

Jaroslav Škárka je bývalý poslanec za Věci veřejné. Ze strany byl vyloučen poté, co se přiznal, že přijal úplatek za loajalitu od Víta Bárty považovaného za faktického lídra Věcí veřejných.

V roce 2012 byl Škárka nepravomocně odsouzen ke třem letům vězení za podvod v kauze související právě s údajnými úplatky ve straně. Proti rozsudku se ale odvolal a nakonec byl všech obvinění zproštěn.

AKTUALIZACE: Do článku jsme doplnili reakci Nadačního fondu pro předčasně narozené děti a jejich rodiny.

Reklama

Doporučované