Hlavní obsah

Plakaly děti a praskaly zdi, ukazují v západočeské obci, kterou vzbudilo zemětřesení

Jak vypadá koupelna na západočeské chalupě po pondělním zemětřesení.Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

 

Reklama

Co člověk prožívá, když otřesy dosáhnou na 4,1 stupně jako před pondělní půlnocí? Svědci popisují zemětřesení a ukazují, jak se podepsalo na jejich domech.

Článek

Už dva týdny znepříjemňuje lidem na Chebsku život zemětřesný roj a v noci na úterý přišel jeho dosud největší záchvěv. Zřejmě nejsilnější otřes pocítili lidé před pondělní půlnocí, epicentrum bylo nedaleko Lubů. Podle automatické lokalizace Evropsko-středozemního seismologického centra dosáhl otřes magnituda 4,1.

Automatická lokalizace České regionální seismické sítě uvádí hodnotu vyšší, a to 4,4.

Reportér Seznam.cz měl možnost nahlédnout dovnitř do chalupy v západočeské Kopanině, kterou zemětřesení viditelně poznamenalo. Na první pohled jsou v koupelně vidět vertikální i horizontální praskliny na zdi táhnoucí se v délce několika metrů.

„Přijeli jsme na chalupu na kontrolu a zjistili jsme, že máme popraskanou zeď,“ líčí majitelka jednoho z domů. Jak to vypadá, se podívejte ve videu v úvodu článku.

Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Co člověk prožívá, když otřesy dosáhnou na 4,1 stupně?

„Sevře se vám hrdlo a chvěje se celé tělo,” řekla reportérovi Seznamu obyvatelka obce Kopanina vzdálené 20 kilometrů od Chebu. „Tentokrát to bylo opravdu silné,” dodává.

„Než to odezní, trvá to několik hodin a je nový otřes,” připomíná, že čas otřesů už letos nějakou dobu trvá.

Jak člověk fyzicky otřesy vnímá, popisuje očitá svědkyně názorně. „Vlní se pod vámi podlaha, a tak spíte na vodní posteli, i když ji doma nemáte,” říká žena, která nynější otřes přirovnává k zemětřesení z počátku tohoto století.

Video: Jaroslav Gevenda, Seznam Zprávy

„Tehdy jsem bydlela v domě v 7. patře, budova praskla, teklo mi do bytu a musela jsem se odstěhovat.”

Záchvěvy otřesů, které přišly na Chebsko v pondělní noc, mohli podle agentury ČTK cítit lidé na polovině území Česka a zažívali je také v sousedním Bavorsku.

Reklama

Související témata:

Doporučované