Hlavní obsah

Zbohatli z Bakalových daní, ve volbách jdou po modré

Foto: Jan Novák, Seznam Zprávy

Ta menší ze dvou vil, které má někdejší majitel OKD Zdeněk Bakala na šumavské Modravě.

Reklama

V šumavské vsi Modrava získala ODS v minulých volbách 36 procent hlasů. Proč tu má tato strana takovou podporu, píšeme v dalším díle seriálu o obcích se skalními voliči.

Článek

Reportáž si také můžete pustit v audioverzi.

Na obecní úřad v Modravě dorazily volební lístky. Účetní Pavlína Čadová třídí obálky na dvě kupky, aby je mohla v příštích dnech rozvážet po okolních horských chalupách.

„Žádnou velkou logistickou operaci nečekejte,“ říká obecní úřednice. „Parkoviště jsou tu sice věčně plná, ale trvale nás tu žije jen zhruba pětadevadesát.“

Modrava i přidružená Filipova Huť leží skoro tisíc metrů nad mořem v nitru Šumavy. Do Národního parku se lze odsud dostat už jen pěšky, na kole nebo na běžkách. „Víc než vesnice jsme spíš turistické centrum,“ říká s nadsázkou starosta Antonín Schubert, který obec vede od roku 1994. Desetitisíce návštěvníků ročně a devět set lůžek k ubytování hovoří za vše.

Modrava je však také „nejmodřejší“ obec v republice, tedy alespoň podle výsledků posledních parlamentních voleb. Více než 36 procent voličů tu v roce 2017 dalo hlas ODS, přičemž své hlasy přidaly straně s modrou barvou ve znaku i ti, kteří si sem zařídili volební průkaz. V krajských volbách v minulém roce tu koalice ODS a TOP09 získala dokonce 57 procent hlasů.

„Máme tady rozum,“ vtipkuje zdejší občan a hotelový šéfkuchař Jan Svoboda, proč zrovna v dědině uprostřed Šumavy vítězí pravice.

Volby v bohaté vsi

StranaVolby 2017 v ModravěVolby 2017 celkem
ODS36,13 %11,32 %
TOP 0911,86 %5,31 %
STAN11,76 %5,16 %
Piráti10,92 %10,79 %
ANO7,56 %29,64 %
CSSD5,04 %7,27 %
SPD4,2 %10,64 %
KSČM3,36 %7,56 %
KDU-ČSL3,36 %5,8 %

Zdroj: volby.cz

Když pak Jan Svoboda zvážní, říká, že náklonnost zdejších voličů k pravici je způsobena tím, že ve vsi žije hodně mladých lidí s rodinami.

Sám je toho příkladem. „Je mi třiačtyřicet a před pár několika lety jsem se přistěhoval. ODS jsme i s manželkou volili vždy,“ dodává modravský šéfkuchař.

Starosta Antonín Schubert zvolený za nezávislé souhlasí. „Okolní obce se vylidňují, mladí z nich odcházejí, ale u nás je to naopak. Věkový průměr máme 38 let. Modrava je takříkajíc dobrá adresa.“

Foto: Jan Novák, Seznam Zprávy

Máme rozum, říká obyvatel Modravy, šéfkuchař a volič ODS Jan Svoboda.

Před čtyřmi lety se do Modravy přistěhoval i Jindřich Š., jehož potkáváme na úpatí kopce s krásným výhledem na vesnici. Ani jeho nepřekvapuje, že ODS má v horské vsi velkou podporu.

„Hodně lidí tu podniká. V pohostinství či ve službách anebo na živnosťák pracuje v lese. A soukromníci a podnikatelé asi mají logicky blíž k pravici,“ míní čtyřiačtyřicetiletý manažer z automobilového byznysu.

I on volil a volit bude občanské demokraty, byť teď říká, že není nadšený z lídra Petra Fialy ani z koalice SPOLU.

Svůj důvod, proč dává hlas ODS, má i dvaatřicetiletý údržbář jednoho ze zdejších penzionů. „Jsem radši, když se mi do života stát moc neplete, a proto každé volby dávám hlas pravici,“ svěřuje se.

+11

Modrava je pro zdejší obyvatele „dobrou adresou“ i proto, že patří k nejbohatším obcím v republice a rezidentům nabízí štědré výhody.

Obyvatelé s trvalým bydlištěm mají nárok na dva valníky dřeva ročně, obec jim hradí část poplatku za popelnice, dostávají vánoční prémii. Do rodin pak míří 60 tisíc korun za nově narozené dítě, nebo z eráru vyplácí příspěvek na dojíždění dětí do školy nebo na tábor.

„V aktivech máme momentálně něco málo přes 670 milionů korun,“ čte účetní Pavlína Čadová z bankovních výpisů obce.

Peníze obec získala z daní investora a někdejšího majitele OKD Zdeňka Bakaly, který si na Modravě postavil jednu velkou a jednu ještě větší vilu a má tu trvalé bydliště. Podle zákona o rozpočtovém určení šla v letech 2008 a 2009 třetina jeho daní z příjmů fyzických osob přímo do rozpočtu obce a rázem byla obecní kasa o zhruba půl miliardy korun bohatší.

Důvodem byl zřejmě tehdejší prodej akcií společnosti NWR vlastnící černouhelné doly v Ostravě, za které utržily Bakalovo firmy 34,5 miliardy korun.

Část peněz zastupitelé investovali do rozvoje obce (třeba veškeré elektrické vedení s vysokým i nízkým napětím je zakopáno pod zemí a ves tedy nehyzdí skoro žádné dráty). „Většinu financí ale radnice uložila do fondů, kde se peníze zhodnocují pro další generace Modravanů,“ vysvětluje starosta Antonín Schubert.

Foto: Jan Novák, Seznam Zprávy

V aktivech máme něco přes 670 milionů, říká účetní obecního úřadu Pavlína Čadová.

„Pan Bakala je místní celebrita. Každý se na jeho vily ptá a chodí je okukovat. Lidé sem kvůli tomu přijíždějí i z jižní Moravy,“ kroutí hlavou Pavlína Čadová.

Nad tím, jak v roce 2018 chtěla sněmovní vyšetřovací komise bývalého majitele předvést k „výslechu“ kvůli privatizaci OKD, poslanci proto požádali policii, aby ho předvedla, se modravský starosta Antonín Schubert usmívá. Stejně jako nad zprávami, že Zdeněk Bakala do Česka nejezdí.

„Není to pravda. Zrovna nedávno tu byl. A proč by také ne, když tu má nemovitosti a trvalé bydliště,“ vyvrací starosta mínění, že se Zdeněk Bakala do republiky bojí. „Jeho rodina a přátelé sem jezdí poměrně často a rádi, takže to není tak, že by jeho domy zely prázdnotou,“ dodává Antonín Schubert.

A jestli přijde prominentní občan obce k volbám? To starosta neví. „Naštěstí už nemáme Zákon o hlášení obyvatelstva, takže je to zcela na panu Bakalovi,“ dodává.

Seriál o volebních baštách

Proč hnutí ANO sebralo hlasy Hamáčkovi v Milhostově u Chebu

Proč věří voliči v Mrlínku na Přerovsku Tomio Okamurovi a jeho hnutí SPD?

I kdyby nikde Hamáčka nevolili, v Lovčicích u Kyjova podporu najde

Ves, která zbohatla z Bakalových daní, jde po modré

Reklama

Doporučované