Hlavní obsah

Neznámý kámen vyvolal diamantovou horečku. Zbohatnout chtějí všichni

Foto: Profimedia.cz

Pohled z výšky na epicentrum „diamantové“ horečky v Africe. Jsou to ale skutečně diamanty či alespoň drahé kameny?

Reklama

Kopáči z celé země zaplavili vesnici v Jihoafrické republice poté, co byl v oblasti nalezen neznámý kámen. Hledači věří, že jde o diamanty, které změní jejich životy. Zatím ale nikdo neví, co je průhledný kámen zač.

Článek

Vesnice KwaHlathi na východě Jihoafrické republiky propadla „diamantové“ horečce. Podle CNN bylo v pondělí na místě přes tisíc hledačů, BBC v reportáži uvádí, že jsou jich dokonce tisíce.

„Změní to můj život,“ říká například jeden z hledačů v reportáži. „Utratím to v klubech, koupím si auta,“ říká další. Jiný muž je zase přesvědčený, že „vezme rodinu na dovolenou a vybuduje svůj vlastní odkaz“. Výpovědi střídají záběry nadšených oslav nálezů velkých kusů krystalického kamene.

Záběry z místa si můžete prohlédnout v následujícím videu:

Záběry z výšky ukazují, že v oblasti nezůstal na kameni kámen.Video: YouTube/africanews

O ten patrně v oblasti poblíž vesnice není nouze. Kromě videí a fotografií z místa, na kterých je vidět pláň posetá lidmi s nástroji a vyhloubenými dírami, přichází totiž i mnoho záběrů na velké kusy průsvitných kamenů v rukou hledačů.

Kdyby šlo alespoň o nějaký vzácnější druh drahého kamene, není pochyb o tom, že z nich mohou být boháči. Problém je ale v tom, že to není vůbec jisté.

+1

Horečku odstartoval náhodný nález jednoho muže, který na místě našel zvláštní kámen a zpráva se rychle rozšířila. Tamní oddělení pro těžbu ale v pondělí prohlásilo, že na místo vyslalo skupinu geologů a těžařů, kteří mají prověřit, o jaký druh kamene se jedná.

Formální zpráva má být podle úřadů zveřejněna „v pravý čas“. Velká nejistota ale podle výpovědí z místa hledače nemá šanci odradit.

JAR trápí vysoká nezaměstnanost, za hranicí chudoby jsou podle CNN miliony místních. Krizi navíc už rok prohlubuje koronavirová krize. Lidé tak často v zázrak, který je vyvede z chudoby, věří, protože zkrátka věřit chtějí.

„Tohle znamená, že naše životy se změní, protože nikdo nemá pořádné zaměstnání. Já dělám jen příležitostné práce. Když jsem se vrátil domů s kameny, rodina byla opravdu nadšená,“ řekl CNN 27letý otec dvou dětí. „Nikdy v životě jsem neviděl diamant, teď jsem se ho poprvé dotkl,“ podotkl další Jihoafričan, který uvedl, že je nezaměstnaný.

Na místě už se podle CNN rozjel i obchod s neznámými kameny. Provinční vláda přitom žádá všechny, aby místo opustili a místo přenechali úřední inspekci. Panují i obavy, že z lokality, kde se schází mnoho lidí, by se mohlo stát i koronavirové ohnisko.

Reklama

Související témata:

Doporučované