Hlavní obsah

Nový bude na sto let, říká magistrát ke zbourání Libeňského mostu

Rada chce, ať se zbourá Libeňský most.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Stavba nového mostu by měla stát okolo 600 milionů korun.

Článek

Pražští radní souhlasí se zbouráním Libeňského mostu. V úterý hlasovali pro návrh náměstka dopravy Petra Dolínka.

Jeho plán počítá s tím, že by ze starého mostu zbyly jen stávající pilíře. Na nich se má postavit most nový. Pro tuto variantu hlasovali zástupci ANO a ČSSD.

Primátorka Krnáčová na tiskové konferenci řekla, že nový most bude na sto let. Výstavbu nového mostu doporučili i experti. Nový most má mít stavebně oddělenou pěší a cyklistickou zónu a vozovku. Zhotovitel by měl být podle Dolínka známý na začátku příštího roku.

Pražští zastupitelé řešili osud Libeňského mostu.Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

„Zástupci Trojkoalice návrh nepodpořili,“ uvedla náměstkyně primátorky Petra Kolínská.

Další kolo debaty a finální hlasování o zbourání Libeňského mostu bude ve čtvrtek. To budou o této variantě hlasovat zastupitelé.

Odborníci ve videu říkají, v jakém stavu je Libeňský most:

Video: Jaroslav Kejzlar, Seznam Zprávy

Primátorka Adriana Krnáčová Seznamu už dříve řekla, že nový most bude mít nesrovnatelně delší životnost. Také náklady na údržbu budou nižší.

„Takové řešení je lepší ekonomicky i funkčně,“ prohlásila Krnáčová.

Podle Dolínka, který má ve vedení radnice na starosti dopravu, je zbourání mostu a stavba na stávajících pilířích nejlepší variantou.

„Jednoznačně ji podporují všichni experti na danou věc,” řekl Seznamu. Podle Kolínské by se měl most opravit. „Je to jediný kubistický most na světě. Desítky let zanedbávaná údržba nemůže být důvodem pro zbourání,” prohlásila.

Odborníci odhadují, že by přestavba mostu měla stát okolo 600 milionů korun. Přitom už do přípravy projektu investovala Praha zhruba 80 milionů korun.

Kvůli špatnému stavu Praha nechala most v lednu zhruba na šest týdnů zavřít pro dopravu. Na řidiče kvůli stavbě čekají další komplikace. Most bude po celou dobu výstavby uzavřen.

Reklama

Doporučované