Hlavní obsah

Zboží je v obchodech dost. Mohou ale začít chybět prodavači

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Prodejna Albert na pražských Vinohradech

Reklama

Obchody s potravinami zvládají zásobování plynule, problém byl během pondělka jen na Olomoucku v obcích uzavřených do karantény. „Od úterý by to ale i tam mělo být v pořádku,“ říká Jiří Mareček, šéf komunikace retailového řetězce Albert, třetího největšího v Česku.

Článek

Albert v pondělí nedostal zásobovací kamiony do dvou supermarketů – v Uničově a Litovli, kde vláda v noci vyhlásila uzavřenou karanténní zónu.

Problém na Olomoucku měl Albert i s personálem, protože do uzavřených obcí nedorazili přespolní zaměstnanci. „Byli jsme nuceni v pondělí zkrátit v obou prodejnách otvírací dobu. Řešili jsme to ale s olomouckým krizovým štábem a večer nás ubezpečili, že od úterý už se zboží do obchodů v uzavřené zóně dostane,“ říká Mareček.

Zajištění personálu je teď hlavní úkol, který Albert řeší po celé zemi. „Se zvýšeným prodejem nemáme problém. Zápasíme hlavně o to, abychom udrželi prodejny otevřené,“ vysvětluje Mareček.

Albert má po celé zemi 17 tisíc zaměstnanců. Podle Marečka má zhruba pětina domácností doma školáky, kterým je třeba zajistit hlídání, když jsou školy zavřené. To se týká i zaměstnanců Albertu.

„Nabízíme lidem možnost flexibilně si volit směny, aby se mohli rodiče doma s hlídáním vystřídat. A také nadstandardní příplatky,“ vysvětluje manažer.

Se zvýšeným nasazením lidí mají obchody zkušenost z předvánočních nákupních horeček, ta současná je s nimi srovnatelná. Panické nákupy obchody registrovaly spíše před dvěma týdny, když se o koronaviru začalo víc mluvit. Teď podle Marečka prodej odpovídá předvánočním špičkám.

Problémem zatím nejsou ani uzavřené hranice několika evropských států. „Zhruba 80 procent zboží v našich obchodech je českého původu. A i dovoz zatím funguje bez větších potíží, například importovaného sezonního ovoce máme dost,“ ujišťuje manažer.

Hlavní riziko, které obchod řeší, je ovšem nebezpečí přímé nákazy. Albertu se nepodařilo včas zajistit ochranné roušky ani respirátory pro personál na prodejnách, takže například pokladní – pokud si nedokážou pomoci sami – obsluhují zákazníky zcela nechráněné.

„Teď už nejsme oprávnění roušky nakupovat, ani s nimi nijak disponovat. Žádali jsme o ně vládu, doufáme, že nám je dodá, abychom mohli alespoň naše pokladní chránit. Chápeme, že když nejsou roušky ani pro lékaře a zdravotníky, nemáme je ani my. Je ale třeba si uvědomit, že potravinářské obchody jsou součástí kritické infrastruktury státu, takže potřebujeme, aby personál byl chráněný,“ varuje Mareček. „Je otázka, jak bude vláda prioritizovat rozdělování dodávek ochranných pomůcek, které slibuje,“ dodává.

Firma disponuje malým množstvím roušek, jimiž vybavila řidiče kamionů, kteří vyjeli v pondělí do uzavřené karanténní zóny na Olomoucku. Ani s ochranou se ale šoféři do prodejen u uzavřených oblastech nedostali. Od úterý by ale podle Marečka i tady zásobování fungovat mělo.

Prodavači v Albertu mají od zaměstnavatele k dispozici alespoň ochranné rukavice, jichž má firma zatím dostatek. Nabízí je také zákazníkům u vchodů do prodejen. Zájem je podle Marečka spíš vlažný. „Myslím, že s rostoucí hrozbou ale mezi lidmi bude o rukavice větší zájem, takže to ocení,“ říká.

Zaměstnanci prodejen pravidelně dezinfikují exponované plochy – madla košíků či pokladní pásy. V pondělí hrozila nouze o dezinfekci, která z velkoskladů rychle mizí. „Začali jsme používat prostředky s vysokým obsahem alkoholu, které k tomu sice nejsou primárně určené, ale v nouzi mohou speciální prostředky dobře nahradit. A mohou být dokonce i účinnější,“ říká Mareček.

Dezinfekčním hitem mezi občany i profesionály se stává tradiční český výrobek a polozapomenutý všelék našich babiček – francovka Alpa, která díky 60procentnímu obsahu alkoholu dokáže speciální dezinfekci slušně nahradit.

Reklama

Související témata:

Doporučované